Кламер БГ - Новини: Американският посланик: Цената за F-16 е висока, но разумна

Американският посланик: Цената за F-16 е висока, но разумна

България

|
Вт, 07 Май 2019г. 12:04ч.
Американският посланик: Цената за F-16 е висока, но разумна

Американският посланик у нас Ерик Рубин промотира евентуалната сделка за закупуване на изтребители F-16 Block 70 с обещанието, че "България ще получи най-модерния боен самолет на възможно най-добра цена".

Това стана в момент, в който преговорите между САЩ и България навлизат във финална фаза. Българска делегация, включваща представители на няколко министерства, заминава за Вашингтон, където тази седмица ще води преговори около цената и сроковете за доставка.

"Ангажиментът на САЩ е да подкрепя българската армия и авиация. Смятам, че цената е разумна. Разбирам, че това е висока цена, но ние ще подкрепяме нуждите на България и реалността, в която се намира. Това ще доведе до подобряване както на сигурността на България, така и на НАТО“, заяви Рубин, цитиран от БГНЕС.

Засега няма данни каква конкретна цена са готови да предложат от американска страна. Българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването. Въпреки това българското правителство твърди, че това са параметрите, за които ще настоява при преговорите и че не се търси сделка на всяка цена. В същото време от кабинета казаха, че се надяват да подпишат сделката през юли.

Американски високопоставени представители пък неколкократно дадоха заявка, че САЩ са готови да отговорят на нуждите и възможностите на българската армия, но не са коментирали конкретни параметри. Американската компания "Локхийд Мартин", която произвежда изтребителите, уточни единствено, че ще може да достави на България изтребители F-16 Block 70 по-рано от досегашните си очаквания. Директорът в компанията Джим Робинсън, обясни, че ако се стигне до сделка, първите нови самолети може да пристигнат в края на 2022 година, а не през 2023 година, каквито бяха предварителните очаквания.

Във вторник посланик Рубин коментира, че двете държави имат добро партньорство помежду си и ако някога то е било само по отношение на сигурността и отбраната, то вече е многостранно.

"Аз вярвам в бъдещите отношения между САЩ и България, които датират от 150 години“, добави дипломатът.

Освен приемлива цена България настоява и за разсрочване на плащанията. Ще се преговаря и за т.нар. индустриално сътрудничество. Правителството се надява "Локхийд Мартин" да изгради център за обучение на пилоти във военновъздушното училище в Долна Митрополия, което ще бъде възстановено. Засега американската компания съобщи, че ще отвори база за поддръжка и и ремонт на изтребители в България, ако правителството закупи самолети F-16 Block 70.

mediapool.bg