Кламер БГ - Новини: Американските конгресмени гласуваха единодушно резолюция в подкрепа на инициативата "Три морета"

Американските конгресмени гласуваха единодушно резолюция в подкрепа на инициативата "Три морета"

Свят

|
Четв, 19 Ноем 2020г. 16:03ч.
Американските конгресмени гласуваха единодушно резолюция в подкрепа на инициативата "Три морета"

Американските конгресмени приеха резолюция, с която подкрепиха усилията на инициативата "Три морета" за развитието на енергийната независимост в Централна и Източна Европа. Снощи резолюцията бе подкрепена с двупартийно мнозинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

В текста се казва, че "Три морета" ще спомогне за инфраструктурната свързаност, икономическия растеж, устойчивостта и енергийната безопасност в този стратегически регион, като така ще засили националната сигурност на САЩ и на европейските държави.

Резолюцията посочва, че в резултат на наложеното от Съветския съюз комунистическо управление, регионът на Централна и Източна Европа е останал със значителни дефицити в инфраструктурата, особено по отношение на енергийната свързаност и транспортните връзки север-юг.

Липсата на инфраструктура прави тези страни силно зависими от Русия за енергийни и допълнителни икономически нужди. "Русия се стреми да подкопае демократичните институции и свободи в Европа чрез хибридни средства, включително използването на енергетиката като средство за оказване на натиск и подкопаване на свободата и демокрацията в Европа", посочва документът.

Камарата на представителите осъжда "всякакви усилия на Русия да използва енергията като средство за упражняване на натиск и подкопаване на свободата и демокрацията в Европа".

Според американските конгресмени "руски проекти за газопроводи като "Северен поток-2" и "Турски поток" имат политически характер и застрашават европейската енергийна сигурност".

Диверсификацията на енергийните източници и маршрути, включително развитието на възобновяеми енергийни източници и технологии, е от критично значение за укрепване на енергийната сигурност, се казва в документа.

Той отбелязва, че страните членки на "Три морета" са поставили за свои приоритети ключови енергийни проекти като терминала за втечнен газ в Крък, Хърватия, газовия интерконетктор, свързващ Полша и Литва, както и газовия интерконектор България – Румъния-Унгария -Австрия и други трансгранични връзки.

Резолюцията отбелязва и проектите за ключова дигитална инфраструктура и транспортни проекти, които ще спомогнат модернизацията на региона и икономиката.

Камарата на представителите окуражава страните от инициативата за съвместни действия и съвместно финансиране, които да засилят енергийните инфраструктурни проекти в Централна и Източна Европа.

Резолюциите на Камарата на представителите и Сената, които се приемат поотделно, са с препоръчителен характер, но солидната двупартийната подкрепа за инициативата в този момент е важна с оглед прехода на властта в САЩ и финалните приготовления на стараната да инвестира 300 млн. долара в "Три морета" следващия месец.

Инициативата "Три морета" обхваща територията между Балтийско, Черно и Адриатическо море. В нея участват 12 страни от ЕС: Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония.

Както е известно, България ще бъде домакин на следващата среща на върха на инициативата.

Посолството на САЩ в България съобщи на Фейсбук страницата си за гласуването на резолюцията:

"Щастливи сме да подкрепим тази инициатива за обединена и по-просперираща Европа и с нетърпение очакваме да работим с България, за да направим инициативата още по-силна, докато страната се подготвя да бъде домакин на следващата среща на върха на регионалната Инициатива "Три морета" през 2021 г."

mediapool.bg