Кламер БГ - Новини: СЗО не препоръчва Ремдесивир за пациенти с Covid-19

СЗО не препоръчва Ремдесивир за пациенти с Covid-19

Свят

|
Пет, 20 Ноем 2020г. 11:55ч.
СЗО не препоръчва Ремдесивир за пациенти с Covid-19

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да не се прилага лечение с Ремдесивир на хоспитализирани болни от Covid-19, защото противовирусният медикамент не предпазва от смърт, нито от тежки форми на заболяването.

Препоръката е част от насоките за лечение на коронавирус на СЗО, разработени от международна група експерти, пациенти и етик

"Антивирусният медикамент ремдесивир не се препоръчва за пациенти, приети в болница с Covid-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане", се казва в комюнике на СЗО. Експертите подчертават, че има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента.

Работата по насоките за лечение е започнала на 15 октомври, когато СЗО публикува междини резултати от своето проучване

"Солидарност". В протокола за лечение на СЗО са ползвани резултати от "Солидарност" и 3 други рандомизирани контролирани проучвания. Общо са анализирани данните от над 7000 пациенти в четирите проучвания.

Според СЗО доказателствата сочат, че лекарството няма значим ефект върху смъртността, необходимостта от механична вентилация, времето за подобрение на болните и други важни за пациента резултати.

Според експертната група са необходими повече изследвания за по-сигурни доказателства за конкретни групи пациенти.

Ремдесивир е първото одобрено лекарство за лечение на коронавирус в света. То е разработено от американския производител на лекарства "Гилиад Сайънсис" (Gilead Sciences), първоначално като потенциално лекарство за лечение на ебола, но след началото на пандемията от коронавирус започнаха проучвания с него върху пациенти с коронавирус, резултатите от които бяха приети за успешни от регулаторните органи в САЩ и Европа.

На 1 май Ремдесивир получи разрешение за спешна употреба в САЩ от Агенцията по храните и лекарствата (FDA), а през юли бе разрешена и употребата му в Европа. Медикаментът се прилага единствено в болнични условия.

Проучването "Солидарност" на СЗО излезе със сходни заключения и за други лекарства, ползвани в терапевтичните схеми за лечение на коранавирус - препарата срещу малария Хидроксихлорокин, Интерферон и комбинацията, използвана при пациенти с ХИВ - Лопинавир и Ритонавир. Заключението бе, че нито едно от леченията не повлиява значително смъртността и не намалява необходимостта от поставянето на пациентите на вентилация. Въпреки това, те се ползват от медиците в различни държави, като в научната общност все още има спорове относно ефективността на едно или друго лекарство.

Българското правителство сключи договори с производителя на медикамента "Гилиад" за 32 593 флакона за период от шест месеца (октомври, ноември и декември 2020 г. и януари, февруари и март 2021 г.) на стойност 24.3 млн. лева.

Обявената от "Гилиад" цена за закупуване на лекарствения продукт е 675 лв. без ДДС (345 евро без ДДС) и 810 лв. с ДДС за флакон.

mediapool.bg