Кламер БГ - Новини: Американски съдия блокира решение на администрацията на Тръмп

Американски съдия блокира решение на администрацията на Тръмп

Свят

|
Ср, 10 Ян 2018г. 17:28ч.
Американски съдия блокира решение на администрацията на Тръмп

Американски съдия блокира решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени прилагането на програма, позволяваща на млади хора, влезли незаконно в САЩ по времето, когато са били деца, да останат да работят и учат законно в страната, предадоха световните агенции.

Решението бе на съдията Уилям Алсъп от Сан Франциско. Той разпореди администрацията да възобнови прилагането на програмата.

Програмата защитава от депортиране близо 800 000 души и им позволява да работят и учат легално в САЩ. Тя беше въведена от предшественика на Доналд Тръмп - демократа Барак Обама през 2012 г.

През септември администрацията на Тръмп обяви решение да отмени програмата. Над десет американски щата заведоха иск в съда срещу това решение. Решението на съдията от Сан Франциско е взето в отговор на този иск.

Въпросната програма се нарича буквално Отложено действие срещу детско пристигане (Deferred Action for Childhood Arrivals - DACA). Тя ограничава и отлага депортирането на деца, нелегално вкарани от родителите им в САЩ, припомня Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп окачестви съдебната система в страната като несправедлива, след като федерален съдия осуети намеренията му да прекрати програмата ДАКА, информира агенцията.

"Това просто показва колко пропукана и несправедлива е нашата съдебна система, когато отсрещната страна по дела (като това за ДАКА) винаги се обръща към Девети апелативен окръг и почти винаги ги печели, преди те да бъдат отменени от по-висши съдебни инстанции", написа Тръмп в "Туитър".

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че снощното съдебно решение е възмутително. По думите й "въпрос от такава величина трябва да премине през нормална законодателна процедура".

Сандърс подчерта, че "президентът Тръмп се придържа към върховенството на закона и ще работи с членове на двете партии за постигането на трайно решение, което коригира противоконституционните действия, предприети от миналата администрация", съобщи Ройтерс.

mediapool.bg