Кламер БГ - Новини: Американски изтребители F-15 кацнаха в "Граф Игнатиево"

Американски изтребители F-15 кацнаха в "Граф Игнатиево"

България

|
Пон, 18 Окт 2021г. 18:09ч.
Американски изтребители F-15 кацнаха в "Граф Игнатиево"

Сн. МО

Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава на 4-о бойно крило на американските ВВС от щата Северна Каролина, кацнаха в авиобазата "Граф Игнатиево", за да участват в летателната тренировка "Castle Forge -2021".

От българска страна в нея участват изтребителите МиГ-29 и учебно-бойните самолети L-39ZA от Граф Игнатиево, самолети Су-25 от Базата в Безмер и зенитно-ракетни формирования от Стара Загора и Карлово.

Американците от базата "Сиймур Джонсън", водени от командира си майор Бранко Мангано, след това ще отлетят за авиобазата в Лариса, за да проведат тренировка и с гръцките ВВС, а в началото на ноември ще се върнат в "Граф Игнатиево" за втория етап от съвместните обучения, които ще завършат на 5 ноември 2021 г.

Освен това военният министър Георги Панайотов разговаря в София със зам.-помощник секретарят на отбраната на САЩ по политиката за НАТО и Европа Спенсър Бойър, съобщиха от пресцентъра на МО.

Двамата са отбелязали ползотворното взаимодействие между двете страни по отношение на модернизацията на българските въоръжение сили, провеждането на съвместни учения и тренировки, сътрудничеството в региона на Черно море и в сферата на киберсигурността.

На съвместно работно заседание беше разгледан постигнатият напредък по изпълнението на договорените насоки за работа в "Пътната карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ 2020-2030 г.".

Министър Георги Панайотов отбеляза, че освен за засилването на двустранното отбранително сътрудничество, изпълнението на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна по отношение на изпълнението на националните ангажименти, свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той отбеляза, че за българската страна е от изключително значение двете страни да продължат да изпълняват договорените приоритети и насоки на работа, целящи постигането на конкретни и измерими резултати.

Зам.-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър отбеляза, че американската страна високо оценява действията, предприети от България във връзка с възпирането на зловредните дейности по отношение на сигурността в региона и справедливото споделяне на отговорностите в рамките на НАТО.

Той изрази благодарност към българската страна за възможностите, които предоставя за провеждането на съвместни учения и тренировки със силите на САЩ. Спенсър Бойър заяви, че България е надежден съюзник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развитието и надграждането на интензивното сътрудничество в отбраната между двете държави.

Той допълни, че както президентът Байдън e потвърдил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., сегашната американска администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.

mediapool.bg