Кламер БГ - Новини: Биляна Гяурова: Съдиите удариха звучен шамар на ВСС

Биляна Гяурова: Съдиите удариха звучен шамар на ВСС

България

|
Пон, 18 Окт 2021г. 20:42ч.
Биляна Гяурова: Съдиите удариха звучен шамар на ВСС

снимка БГНЕС

Съдиите показаха, че все още разсъждават като общност, коментира Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи пред БНР по повод проваления избор на двама нови членове на Висшия съдебен съвет.

През събота и неделя се проведе общо събрание на съдиите в страната, които трябваше да гласуват кандидатурите на съдиите Марина Михайлова и Деян Донев за двете свободни места във ВСС. Повечето магистрати обаче бойкотираха вота и в крайна сметка го провалиха. В събота гласуваха едва 30% от съдиите, а в неделя бяха още по-малко – 26%.

По закон изискването е в първия ден да гласуват поне 50% от съдиите, а ако това не се случи през втория ден прагът пада до 33%. Подобна активност бе недостижима и в двата дни.

“Това бе звучен шамар в лицето на сегашния състав на ВСС.

Това е и сигнал към политиците и следващото Народно събрание", каза Гяурова

Според нея с поведението си съдиите призовават парламента да се опита да отзове своите представители от ВСС, с което ще бъде прекратен мандата на този съвет „поради липса на членове е легитимност“.

"Тук залогът е много по-голям, защото става въпрос за течащата процедура за избор на нов председател на Върховния касационен съд", каза Гяурова.

По-рано през седмицата Съюзът на съдиите в България призовава изборът на нови членове на ВСС да се бойкотира и настоя за оставките на представителите в съдийската гилдия..

mediapool.bg