Кламер БГ - Новини: Ключов американски дипломат потвърди договорка на Тръмп със Зеленски "услуга за услуга"

Ключов американски дипломат потвърди договорка на Тръмп със Зеленски "услуга за услуга"

Свят

|
Ср, 20 Ноем 2019г. 18:34ч.
Ключов американски дипломат потвърди договорка на Тръмп със Зеленски "услуга за услуга"

Американски дипломат, смятан за ключов свидетел в разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, каза в показанията си пред Конгреса, че е работил по украинските въпроси с Руди Джулиани - личния адвокат на Тръмп - "по нареждане на президента", съобщи Ройтерс.

В предварително подготвени писмени бележки Гордън Сандланд, посланик на САЩ в Европейския съюз, каза, че опитите на Джулиани да накара украинския президент Володимир Зеленски да разследва политически съперници на Тръмп, са били "искане на услуга за услуга - уреждане на посещение в Белия дом" за украинския президент.

Сандланд, който е богат хотелиер и крупен дарител на кампанията на Тръмп, каза още, че държавният секретар Майк Помпейо е бил информиран и "изцяло е подкрепял" техните усилия по украинския въпрос.

Сандланд бе в очевидно добро настроение и се усмихваше, заемайки мястото си в свидетелския стол в сградата на Конгреса в четвъртия ден от откритите слушания по разследването.

Сандланд беше назначен за посланик от Тръмп, след като даде 1 млн. долара за церемонията по встъпване в длъжност на президента през януари 2017 г.

През октомври Тръмп го нарече "наистина добър човек", но след като той смени писмените си показания пред разследващите в Камарата на депутатите този месец, президентът каза пред репортери в Белия дом, че "много слабо познава този господин".

Разследването може да доведе до одобряване от Камарата на официалните обвинения срещу Тръмп, които след това трябва да бъдат изпратени в контролирания от републиканците Сенат.

В Сената процедурата преминава в съдебен процес, който ще реши дали президентът да бъде отстранен от длъжност. Малцина са сенаторите републиканци, които отказват да подкрепят президента, отбелязва агенцията.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза вчера, че е "немислимо" две трети от сенаторите да гласуват за осъждане (т.е. за импийчмънт) на Тръмп по това обвинение, по което се води разследването.

Бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфол окачестви изявлението на Сондланд като "абсолютно съкрушително" за Тръмп.

mediapool.bg