Кламер БГ - Новини: Американски военен самолет падна във Филипинско море

Американски военен самолет падна във Филипинско море

Свят

|
Четв, 23 Ноем 2017г. 08:37ч.
Американски военен самолет падна във Филипинско море

Самолет на американските военновъздушни сили, на борда на който е имало 11 души, е паднал във водите на Филипинско море, югоизточно от японския о. Окинава, съобщи командването на разположения в Тихия океан Седми американски флот.

Трима души все още се водят за изчезнали. Продължават спасителните операции с помощта и на японските сили за самозащита, информира американският командващ операциите адмирал Джон Ричардсън.

Той уточни, че спасените осем военни от самолета са в добро състояние, а останалите трима продължават да се издирват. Президентът Тръмп написа по този повод в профила си в Туитър, че се моли за всички пострадали при инцидента и, че следи провеждащата се спасителна операция.

Катастрофата е станала към 14.45 часа японско време на около 500 морски мили югоизточно остров Окинава. Самолетът е бил товарен и е изпълнявал рутинен полет за транспорт на пътници и товар между американската ВВС база в Ивакуни, близо до Хирошима и американския самолетоносач "Роналд Рейгън".

За момента причините за катастрофата не са изяснени. В ход е разследване на инцидента. В първоначален доклад на американската армия се казва, че е възможно да се касае за повреда в двигателя, каза по-рано японският министър на отбраната Ицунори Онодера.

Инцидентът стана по време на най-големите американско-японски военноморски учения, които се провеждат от четвъртък близо до Окинава и в които участват 14 000 американски военни, самолетоносачът "Роналд Рейгън" и три американски ескадрени миноносеца.

mediapool.bg