Кламер БГ - Новини: САЩ отбелязват Деня на благодарността

САЩ отбелязват Деня на благодарността

Свят

|
Четв, 23 Ноем 2017г. 15:51ч.
САЩ отбелязват Деня на благодарността

В Съединените щати отбелязват в четвъртък Деня на благодарността - най-стария празник, събиращ семейство и приятели заедно.

Денят на благодарността се празнува през четвъртия четвъртък на ноември в памет на първите заселници в Масачузетс през 1621 г. Официално е обявен за празник на 3 октомври 1863 г. от президента Ейбрахам Линкълн.

Първи го празнували английски заселници в Плимутската колония. Зимата била тежка, храната не достигала, а новата зима също не предвещавала нещо добро. Тогава губернаторът решил да повдигне духа на хората и организирал първия Ден на благодарността.

Празникът бил отбелязан от английските заселници и техните съседи-индианци. Благодарение на тяхната помощ колонията оцеляла през първата гладна зима. Повечето заселници придали на празника дълбок религиозен смисъл - те видели в него начин да благодарят на Всевишния за милостта му и да отбележат края на прибирането на реколтата.

С Деня на благодарността са свързани редица традиции. Всички членове на семейството отиват заедно на църква, а след това се събират край празничната трапеза. На нея трябва да има печена пуйка, гарнирана със сос от боровинки. Към нея се поднася картофено пюре, а за десерт - пай с тиква.

Властите в Ню Йорк вземат строги мерки за сигурност заради очакваните днес масови улични празненства в града за Деня на благодарността, предаде Асошиейтед прес.

Камиони, натоварени с пясък и полицаи с точен мерник ще се смесят с празнуващите улични тълпи в профилактично усилие да се избегне трагедия в една година, белязана от поредица от масови убийства в САЩ.

Централно внимание на правоохранитените органи е насочено към традиционния парад, организиран от универсалния магазин "Мейсиз" - едно от най-масовите улични събирания в Ню Йорк. АП припомня, че в миналогодишен брой на англоезично списание на екстремистката групировка "Ислямска държава" именно празничното шестие за Деня на благодарността се споменава като "отлична мишена" за атака.

Десетки огромни камиони, натоварени с пясък и тежащи по над 32 тона, преграждат движението на всяко кръстовище от 3-километровия маршрут на шествието от Сентрал парк до големия магазин на "Мейсиз" на 34-а улица.

Полицаи с автоматично оръжие и с преносими детектори за радиация сноват сред тълпите, а снайперисти по покривите наблюдават прозорците на сградите и балконите за всяко съмнително движение по тях.

Шествието започва в 9 ч сутринта (16 ч. белгарско време) и ще се предава на живо по телевизия Ен Би Си. В него ще участват редица холивудски и поп знаменитости.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати до американците послание чрез Туитър, което може да бъде разчетено по следния начин: "Вижте само какво постигнах!", съобщи Асошиейтед прес.

Сутрешният туит на президента започва с думите: "Вашата страна започва да се справя наистина добре." После изброява успехите, които е пожънал: "работните места се увеличават, най-високите борсови показатели, военните стават наистина силни, ще построим стената, Агенцията за ветераните се грижи за нашите ветерани, рекордно намаляване на регулациите, най-ниската безработица от 17 години".

Тръмп празнува Деня на благодарността в частния си голф клуб Мар-а-Лаго в Палм Бийч, щата Флорида.

По-късно днес ще благодари на военнослужещите по видеоконферентна връзка, посочва АП.

mediapool.bg