Кламер БГ - Новини: Албанските партии с условиe, за да бъдат вкарaни българите в македонската конституция

Албанските партии с условиe, за да бъдат вкарaни българите в македонската конституция

България

|
Вт, 25 Окт 2022г. 17:40ч.
Албанските партии с условиe, за да бъдат вкарaни българите в македонската конституция

Димитър Ковачевски, сн. БГНЕС

Македонският премиер Димитър Ковачевски приветства започването на дебат за промени в македонската конституция, като отчете, че всички партии са съгласни при определени условия.

Вкарването на българите в основния закон на Северна Македония е едно от основните изисквания, за да може страната да започне реални преговори за членство в Европейския съюз.

"Смятам, че това трябва да бъде процес, който да протича по законовата процедура. Виждам, че всички политически партии вече имат положително отношение към конституционните промени и дори тези, които бяха изрично против, сега казват, че при определени условия биха подкрепили конституционните промени. Смятам, че всички политически партии трябва да седнат на масата, да изразят своята позиция по конституционните промени и в крайна сметка да се стигне до решение, което да е приемливо за всички", каза Ковачевски, цитиран от БТА.

Две от албанските партии в последните дни заявиха, че биха подкрепили промени в конституцията на страната, които включват българите в Република Северна Македония в преабмюла й, при определени условия, основното от които е за бъде премахната формулировката, че при наличие на 20 процента от населението езикът на съответната общност става официален за съответния регион или държавата, и в конституцията да бъде включен албанският език като втори официален.

Засега обаче от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ са скептични за конституционните промени.

В отношенията между двете страни отново има силно напрежение, след като през последните седмици имаше посегателства срещу българските клубове "Цар Борис III" в Охрид и "Иван Михайлов" в Битоля.

В Скопие смятат имената за спорни и македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, според които те не могат да имат "спорни имена".

Ковачевски съобщи, че и Северна Македония планира да открие културен център в Благоевград.

"Документацията за откриване на културен център в Благоевград се подготвя и искането за това ще бъде изпратено до българското правителство", каза премиерът на Република Северна Македония, уточнявайки, че самият той няма да присъства на откриването на центъра, защото в неделя, за когато е предвидено то, ще бъде в Скопие.

"Знаете, че имаме македонски културен център в София и, както казахме, ще открием македонски културен център в Благоевград. Смятам, че отварянето на културни центрове е начин да се сближим и като държави, и като институции, и като граждани, и всички, които имат възможност, особено гражданите на Благоевград и пограничните райони, трябва да посещават такива събития, защото смятам, че това сплотява гражданите", каза Ковачевски.

Откриването на културен център в Благоевград беше обявено след напрежението, което се създаде в Северна Македония при откриването на център на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля през април.

Македонските медии съобщиха за откриването му на 30 октомври и поканите, които са изпратени за това до премиерите на България и Северна Македония.

mediapool.bg