Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС взимат ключови комисии в Народното събрание

ГЕРБ и ДПС взимат ключови комисии в Народното събрание

България

|
Вт, 25 Окт 2022г. 19:35ч.
ГЕРБ и ДПС взимат ключови комисии в Народното събрание

ГЕРБ и ДПС взимат ключови комисии в Народното събрание

Партиите са се разбрали за разпределението на председателските места в постоянните комисии в 48-ото Народно събрание и създаването им ще бъде гласувано още утре.

По неофициална информация ГЕРБ и ДПС получават повечето по-важни комисии.

Партията на Бойко Борисов получава председателското място в правната и енергийната комисия. На първата шеф ще е Радомир Чолаков, а на втората Делян Добрев или Теменужка Петкова, които са били министри на ГЕРБ със същия ресор.

Най-голям спор е имало за правната комисия, като за председателското място са настоявали и от ПП, но в крайна сметка от ГЕРБ не са се отказали от него, а този пост е ключов и заради подкрепяното от ГЕРБ, ДПС и БСП връщане на хартиената бюлетина.

ДПС ще имат председатели на финансовата комисия и на тази по вътрешен ред, като първата вероятно ще бъде оглавена от Йордан Цонев.

Комисиите ще бъдат общо 25, като се очаква разпределението на председателите да е следното: 7 за ГЕРБ , 5 за ПП, 4 за ДПС, по три за "Възраждане" и БСП, две за "Демократична България" и едно за "Български възход".

Освен вътрешната и бюджетната комисия, ДПС ще вземе и тази по околната среда.

Ръководени от депутати на ГЕРБ ще са още комисиите по образование, по отбрана, както и по външни работи.

По неофициална информация от "Продължаваме промяната" ще имат председатели на комисиите по здравеопазване, по земеделие, по електронно управление, по въпросите на ЕС, както и на тази по въпросите на децата, младежта и спорта. Очаква се шеф на тази по земеделие да стане бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, на спорта ще е бившият спортен министър Радостин Василев, а на електронното управление – бившия вицепремиер Калина Константинова.

БСП получава председателските места в социалната и транспортната комисия, като за председател на транспортната се спряга Георги Свиленски. Вероятно председател на социалната комисия ще стане бившият министър със същия ресор – Георги Гьоков. Социалистите вероятно ще получат и тази по култура и медии.

При "Възраждане" пък отива регионалната комисия. Депутати неофициално коментираха пред Mediapool, че до това се стигнало, след като няколко формации спорили за този пост. Партията на Костадин Костадинов ще има и председател на комисията за българите в чужбина, а вероятно и на тази по туризма.

"Демократична България" ще оглави икономическата комисия, като се очаква неин председател да стане Мартин Димитров. Освен това след промени в правилника на НС ще има и отделна комисия по конституционни въпроси, която ще бъде поета от Атанас Славов.

За "Български възход" остава председателското място на комисията по антикорупция, като не е изключено председател да стане лидерът на партията Стефан Янев, твърдят източници.

mediapool.bg