Кламер БГ - Новини: Албания не иска да се отделя от Северна Македония по пътя си към ЕС

Албания не иска да се отделя от Северна Македония по пътя си към ЕС

Свят

|
Вт, 11 Ян 2022г. 12:40ч.
Албания не иска да се отделя от Северна Македония по пътя си към ЕС

Сн. ЕПА/БГНЕС

Не бих искал никога да не се разделяме, тъй като не само сме две съседни страни, а и имаме изключителен интерес Република Северна Македония да има напредък и ако се движи по-бързо от Албания, нека има напредък и няма защо Албания да я дърпа назад, заяви президентът на Албания Илир Мета, който е на посещение в Скопие, цитиран от агенция МИА.

Мета каза, че двете държави трябва да увеличат усилията си да се движат заедно по този път, както и че трябва да се намери решение с България и двустранните отношения да не бъдат пречка пред присъединяването на някоя държава към ЕС.

"Това беше моята позиция и преди и казах, че през последните 2-3 години Скопие е много по-напред от Тирана в посока на изпълнение на главните задачи на евроинтеграционния процес. Досегашното вето на България е неоправдано, тъй като е неприемливо двустранен въпрос да стане пречка пред разширяването, защото излиза, че всяка държава членка на ЕС може да наложи вето на когото и да е", посочи президентът на Албания, цитиран от БТА.

Мета обави, че скоро ще посети българския президент Румен Радев и ще разговаря за това какво може да се направи за решаване на македонско-българския спор. Той говори и за Отворени Балкани, като посочи, че не може да се прави на адвокат на инициатива, която три пъти досега си е сменила името и за която досега не е видял нито един официален документ, макар да е поискал такъв от албанското външно министерство.

Президентът Мета е на тридневно посещение в Скопие.

mediapool.bg