Кламер БГ - Новини: Акция срещу незаконно разположени каравани в залива Вромос

Акция срещу незаконно разположени каравани в залива Вромос

България

|
Нед, 20 Авг 2023г. 17:05ч.
Акция срещу незаконно разположени каравани в залива Вромос

На собствениците на каравани е дадено време да ги премахнат, без да бъдат санкционирани, сн. БНТ

Общо 19 каравани, паркирали и престояващи в района на дюни и на морския плаж в залива Вромос край Черноморец, са в нарушение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това констатираха служители на полицията в Созопол след проверки в последните дни по сигнал на Областна управа – Бургас, предаде БНТ в неделя.

Собствениците на 7 от караваните са получили полицейско разпореждане да ги премахнат от брега на морето, но на кого са останалите 12 тепърва се установява, тъй като нямат регистрационни номера и в момента не се обитават.

Ако установените притежатели на возилата за отдих не ги махнат от залива, ще бъдат глобени между 1000 и 3000 лв., както предвиждат разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

За констатиране на нарушенията основна е ролята на Областна управа - Бургас, която спомага за точно локализиране на топографското положение на караваните - нарушители, тъй като в залива Вромос е налице съсобственост на държавата, държавен горски фонд и частни стопани.

Проблематични са държавните зони, в които върху дюни и морския плаж са паркирани и престояват каравани, чиито собственици трудно могат да преценят дали нарушават закона. Ето защо при констатиране на нарушението собствениците не се санкционират директно, а получават възможност сами да премахнат караваните си.

С оглед предотвратяване на бъдещи нарушения от Община Созопол, на чиято територия е и залива Вромос, се ангажират с поставяне на информационни табели, които да указват зоните за безпрепятствено паркиране и престояване на каравани, както и тези, които са в нарушение на ЗУЧК.

mediapool.bg