Кламер БГ - Новини: Трима огнеборци пострадаха в бушуващите пожари в Бургаско и Свиленградско

Трима огнеборци пострадаха в бушуващите пожари в Бургаско и Свиленградско

България

|
Нед, 20 Авг 2023г. 19:53ч.
Трима огнеборци пострадаха в бушуващите пожари в Бургаско и Свиленградско

Над 24 часа се борят с огъня край Пъстрогор и Младиново, сн. БГНЕС

С две големи огнени стихии в Свиленградско и Бургаско се борят от съботната вечер и нощ пожарникари, горски и военни служители, два хеликоптера и доброволци. Битката с огньовете край свиленградските сели Пъстрогор и Младиново и край бургаското Кубадин продължава, общините обявиха бедствено положение, а трима пожарникари бяха ранени.

Вече няма непосредствена опасност пожарът, който бушува в бургаската община Средец, да засегне село Кубадин. Осем екипа огнеборци, горски служители, 30 военни и два хеликоптера от сутринта се борят със стихията, за да не стигне до селото, но той се разраства. Там пострадаха и тримата огнеборци. .

Сформиран е специален щаб от началника на Националната пожарна. Дежурни от всички екипи, които се включиха в гасенето на пожара, ще останат тази нощ в селото по местата, където огънят евентуално може да пробие, а сутринта ще бъде направен нов обход, каза областният управител на Бургас Пламен Янев, цитиран от БНТ.

"Пожарът не е локализиран, тъй като обхваща голяма площ. Основната цел беше да се спаси селото и с изключение на навлизането в дворовете нямаме нито пострадали хора, нито масивни къщи. В момента около селото е изградена обезопасителна ивица, която ще се наблюдава до утре сутринта как ще се развие. И се наблюдава фронтът на пожара към други горски масиви, където също сме предприели действия да не се разпространи", каза Янев.

Заради пожара община Средец обяви частично бедствено положение.

Възникналият в събота огън край свиленградските села Пъстрогор и Младиново също се разрасна в неделя и вече е обхванал 10 хиляди декара площ с периметър от 15 километра. Заради това в общината със заповед на кмета Атанас Карчев бе обявено бедствено положение до 22 август

В борбата с огъня участват 13 пожарни екипа и 2 булдозера на Пожарна безопасност и защита на населението - Хасково, горски служители и доброволци.

Заради висока опасност от пожари в Хасковска, областният управител Гинка Райчева въведе забрана за работа в земеделски площи, почистване на стърнища и горски терени.

Огънят край двете свиленгардски села пламна вчера следобед и се разгърна на 7 километра. Горят ниски треви и храсти и широколистна гора.

Силните пориви на вятъра не позволиха справянето с огъня. Битката с него продължи цяла нощ, а в неделя той се разрасна и периметърът му се удвои. Според една от версиите подпалването е в резултат на почистването на стърнища.

"Спрете се! Температурите са високи, ветровете са силни, ситуацията е сложна!", призова началникът на свиленградската пожарна.

От земеделското министерство съобщиха, че около 6000 дка смесена гора е засегната от пожара в област Свиленград.В борбата с огъня са се включили служители от държавните горски стопанства от Свиленград, Тополовград, Средец, Долно Ябълково и Твърдица, както и 10 високопроходими пожарни автомобила. Лесотехническите и селскостопански дейности в района са забранени заради продължаващите пожари.

Край бургаското село Кубадин вече са изгорели над 200 дка гора. На терен са били служители от държавните горски стопанска Средец, Айтос и Елхово, на държавно ловно стопанското Тунджа и Югоизточно държавно предприятие - гр. Сливен.

Близо 200 горски служители участват в битката с двете огнени стихии.

В село Овчарово, където пожар изпепели една къща и няколко селскостопански постройки, обстановката е под контрол. За днес отново остава предупреждението за опасност от пожари и забраната за почистване на пасища и селскостопански площи.

mediapool.bg