Кламер БГ - Новини: Мащабна акция срещу криптобанката Nexo (Обновена)

Мащабна акция срещу криптобанката Nexo (Обновена)

България

|
Четв, 12 Ян 2023г. 20:46ч.
Мащабна акция срещу криптобанката Nexo (Обновена)

Мащабна акция срещу криптобанката Nexo (Обновена)

Мащабна акция срещу глобалния играч на криптовалути "Нексо" (Nexo) проведоха МВР и прокуратурата. Обиски и претърсвания имаше на 15 адреса в София. По неофициална информация от разследването са установени 100 трансфера на криптовалута към терористичната групировка "Хамас". Именно чрез партньорските служби са установени контакти между българите от Nexo и Махмуд Мохамед - един от хората, през които "Хамас" прикрива активите си в криптовалута, съобщи БНТ. По-късно в позиция Nexo определи акцията срещу компанията като "локален български произвол".

Разследва се организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без лиценз, както и компютърни измами. Това съобщи по-рано на бирифинг в четвъртък говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"На територията на столицата се провеждат активни действия по разследване с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката Nexo. Тази криптобанка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми за криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на Република България", каза Милева.

Акцията е част от международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия.

"За последните 5 години като оборот през платформата за криптовалути са преминали над 94 млрд. долара. Събрани са доказателства, че клиент на платформата е лице, за което официално е обявено, че финансира терористични актове", разкри Милева.

По думите ѝ криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, по-голямата част от които са "пощенски кутии, тоест кухи фирми".

"В мащабната акция са участвали над 300 души. Такова нещодосега не е правено. Това са 35 следователи от Националната следствена служба, служители на ДАНС, на жандармерията, служители на СДВР", каза още Сийка Милева.

Криптобанката е действала в някокло държави, като в някои от тях е била забранена, каза ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" в МВР Светослав Василев.

"Знаете за проблемите им в САЩ. Те формално напускат Щатите, въпреки че това не се е случило. В момента тече разследването и се извършват претърсвания и изземвания в над 15 адреса - установиха се нови адреси на свързани с криптоплатформата Nexo, установяват се и нови лица, някои от тях са в България", каза Василев.

Към момента не е ясно дали има задържани по случая и повдигнати обвинения. Това ще стана на един по-късен етъп с оглед на събраните доказателства, стана ясно от думите на Милева.

Локален български произвол

В позиция, първо разпростране от бТВ, от компанията определиха акцията като "локален български произвол".

"Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес", се казва в позицията.

Ето и целия текст на позицията на компанията:

Все още не са ни представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo. Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания.

Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава.

Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец.

Фактите:

Nexo не предлага услугите си на територията на Република България, именно защото винаги сме очаквали, че е възможно да попаднем под обстрела на абсурда. Размерите, в които той може да се разгърне, надминават обаче и най-смелите ни очаквания. Nexo е сред крипто-компаниите с най-високи стандарти по отношение на "познавай-клиента-си" и мерките против изпирането на пари.

Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива.

След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.

Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес.

Nexo е горд работодател на над 600 души в България и сме сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки уникален собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си. Ще предприемем всички позволени от закона действия, за да защитим своите служители, както и самата компания от този безобразен произвол.

По-рано служител на Nexo за връзки с обществеността каза на "Ройтерс" по имейл, че българските власти са в един от офисите му, но каза, че предприятието "има само оперативни функции, свързани с разходите - заплати, поддръжка на клиенти, бек офис".

Компанията изрази позиция и в официалния си туитър профил, където използва за ситуацията дума "рекет".

"За съжаление, с неотдавнашните регулаторни репресии срещу крипто, някои регулатори наскоро възприеха подхода „първо ритни, задавай въпроси по-късно“. В корумпираните държави граничи с рекет, но и това ще мине.", се казва в съобщението.

По-рано в първата си позиция от компанията добавиха:

"През годините отказахме много бизнеси, защото Nexo никога не прави компромиси със своите много строги политики по отношение прането на пари и познаване на клиентите. Но винаги сме знаели, че така се изгражда устойчив бизнес".

Бизнесмоделът на работа

Българската криптобанка Nexo е сред най-големите в глобалната индустрия на критовалути. По нейни признания управлява активи за 2.4 млрд. долара на клиентите си. Работи в нерегулирания свят на криптовалутите, който позволява банкова дейност без регулация.

Бизнесът на основаната през 2017 година компания е свързан с набиране криптоактиви на влог, върху които се плаща лихва, и отпускане на кредити срещу обезпечение.

Nexo работи през дружества регистрирани в офшорни зони, САЩ, Великобритания и Швейцария. Оперативно бизнесът й се управлява от София, като за нея работят около 600 души, наети чрез NDS.

Вложителите в кроптобанката са приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути с обещания за висока доходност. Лихвите, които са щели да получат, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи.

Прблемите идват, когато обещанията започват да не се спазват. Така се стига до завеждане на искове срещу Nexo. Първият е от стотина клиенти на компанията в Калифорния с претенция за 5 млн. долара. Последният, засега, е от трима ирландски предприемачи, които претендират за 59 млн. долара. Те обвиняват компанията в замразяване на сметки и впоследствие принуда да продават на значително по-ниска от пазарната цена.

Срещу Nexo има заведено дело от прокуратурата в Ню Йорк. През септември регулаторите от осем американски щата - Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон - казаха, че Nexo предлага сметки за печелене на лихва, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа. Щатите подадоха заповеди за прекратяване и отказ срещу Nexo, чиито сметки за доходност бяха пуснати на пазара и използвани от инвеститори на дребно. По-късно крипто заемодателят обяви, че постепенно премахва своите продукти и услуги на американския пазар, след като се сблъска със заповеди за прекратяване и отказ от множество щати за своите продукти, носещи лихва.

Така, заради натискът от компанията преди време бяха обявили, че напускат американският пазар, който бе около 30% от портфолиото на групата.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции. "Установени са над 3 600 000 транзакции от и към криптоборсата, като някои от тях са с изключително рискови играчи на борсата", каза ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" в МВР Светослав Василев на брифинга.

Някои от транзакциите са били с цел да се заобиколят наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Русия, твърди БНТ.

Собствениците на Nexo

Криптобанката Nexo е свързана с бившия депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев, съдружника му Коста Кънчев и сина на бившата социална министърка Лидия Шулева - Георги Шулев.

В случая са замесени още Калин Методиев и Сокол Янков, съобщи бТВ, като се позова на неофициална информация.

Към момента няма официално съобщение от страна на компанията по случая. Вместо това бяха пуснати серия туитове. В тях от Nexo обясняват какви мерки предприемат срещу прането на пари.

"За съжаление някои регулатори са приели подход първо нахлувай, после питай. В корумпирани държави това граничи с рекет, но и това ще премине", пише още компанията в Twitter.

mediapool.bg