Кламер БГ - Новини: Активни потребители: Едва три дезинфектанта отговарят на стандарите на СЗО

Активни потребители: Едва три дезинфектанта отговарят на стандарите на СЗО

България

|
Ср, 29 Апр 2020г. 12:41ч.
Активни потребители: Едва три дезинфектанта отговарят на стандарите на СЗО

Едва три от изследваните 21 марки дезинфектанти на нашия пазар отговарят на изискванията на Световната здравна организация (СЗО) и предпазват достатъчно сигурно. Това показва проучване на организацията "Активни потребители". "Изследваните препарати са купени от аптеки, магазини и бензиностанции", уточни д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" пред бТВ.

Основното изискване на СЗО е концентрацията на алкохол в препаратите: 80% (обем/обем) еквивалентно на 70% (тегло/тегло) етилов алкохол или 75% (обем/обем) изопропанол; 1,45% (обем/обем) глицерол; 0,125% (обем/обем) водороден пероксид.

В изследването са включени 21 търговски марки, а резултатите са представени от организацията пред бТВ.

При един продукт, с наименованието Dettol, не е изписан производителя, но е "пропуснато" описването и на активното вещество. При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество. Празнини има и при описанието на помощните съединения, а в 6 продукта те отсъстват.

При две търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост).

Заключнието на "Активни потребители" е, че при 8 от 21 продукта етикетите поднасят достатъчно информация на потребителите.

Цената на различни продукти силно варира - от 15 до 259 лева за литър. Няма ясна корелация между цена и качество, ако то е измерено в концентрация на алкохола. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. При някои скъпи марки това не е така.

При всичките 21 търговски марки посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите. Идентификацията на активните бази показва, че с две изключения, в препаратите за дезинфекция на ръце се влага етилов алкохол. При марката Denk mit е добавена втора активна база пропанол, а в Biotrade maxi protect присъства бензалкониев хлорид. Съобразно изискванията на СЗО и ЕС етиловия алкохол е правилен избор за дезинфекция на ръцете. Основен критерий за качеството на търговските продукти е концентрацията на активната база, т.е. спирта.

Съгласно изискванията на СЗО и ЕС в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата се установява концентрация на алкохола от 70% (маса/маса). Това са марките Clean hands gel, Бочко и Biotrade maxi protect.

При 16 препарата измереното количество на алкохола е в диапазона от 50 до 69,9%. Това означава, че способността им да убиват микроорганизмите е по-малка в сравнение с оригиналната рецепта на СЗО. При два препарата, Denk mit и Steriman Gel, стойностите измерени за етанол са под 50%. В таблицата те са маркирани с жълт и червен цвят. Концентрацията на алкохола в тях не е достатъчна за дезинфекция и те не би трябвало да се използват за тази цел.

mediapool.bg