Кламер БГ - Новини: Активистът за "Брекзит" Борис Джонсън ще е външен министър на Великобритания

Активистът за "Брекзит" Борис Джонсън ще е външен министър на Великобритания

Свят

|
Четв, 14 Юли 2016г. 09:16ч.
Активистът за "Брекзит" Борис Джонсън ще е външен министър на Великобритания

Един от основният активисти за излизане на Великобритания от ЕС Борис Джонсън ще бъде външен министър в кабинета на Тереза Мей, съобщи БиБиСи.

В новото правителството с премиер Тереза Мей ще има специален пост министър за “Брекзит“, който е предоставен на евроскептика Дейвид Дейвис. Майкъл Фалън запазва позицията си на министър на отбраната. Амбър Руд ще бъде вътрешен министър. Лиъм Фокс става министър по международната търговия.

Според британските медии решението за назначаването на Джонсън означава, че министерството за Брекзит ще поеме основната тежест на външната политика. Целта зад назначаването на Борис Джонсън е кабинетът да се получи значителни политически дивиденти, предоставяйки една от най-висшите длъжности на най-популярния активист за излизане от ЕС.

"Искам Великобритания да е работеща страна не просто за облагодетелстваните малцинства, но за всички граждани на страната. Мой приоритет ще бъдат не силните, не богатите, а работещите хора", обяви Тереза Мей, след като беше назначена за премиер от кралицата.

Тя обеща да предостави повече контрол в ръцете на обикновените хора, които се борят с трудностите в живота.

“Това означава да водим борба с изгарящата несправедливост, че когато си роден беден, то най-вероятно ще умреш девет години преди останалите. За обикновеното семейството от работническата класа животът е много по-труден, отколкото хората в Уестминстър си представят. Когато вземаме големите решения, ние ще мислим не за хората с власт, а за вас (хората от работническата класа)“, допълни Мей.

Тя отдаде заслуженото на своя предшественик на поста Дейвид Камерън, определяйки го като “велик, модерен премиер“.

mediapool.bg