Кламер БГ - Новини: Адвокатите на Цветан Василев: Има документи, че банкерът е давал пари на Д.П.

Адвокатите на Цветан Василев: Има документи, че банкерът е давал пари на Д.П.

България

|
Пет, 21 Юли 2017г. 12:11ч.
Адвокатите на Цветан Василев: Има документи, че банкерът е давал пари на Д.П.

Делян Пеевски и Бойко Борисов са "големите отсъстващи" от внесения в съда обвинителен акт по делото "КТБ", казаха в петък пред бТВ адвокатите на Цветан Василев - Христо Ботев и Константин Симеонов. Според тях от резюмето на обвинителния акт се разбира, че разследването за КТБ е спряло до затварянето на банката и не се е занимавало с "грабежа" на активи след него.

Адв. Христо Ботев коментира, че депутатът от ДПС е имал бизнес отношения с Цветан Василев, а премиерът Борисов е посочил "конкретни трима души от висшия държавен ешелон" като виновни за станалото с КТБ. Нито Борисов, нито Пеевски са били разпитани по делото.

На 19 февруари миналата година премиерът Бойко Борисов обяви следното: "Истински се надявам, че прокуратурата ще потърси отговорност на основните виновници за източването на КТБ – управата на БНБ. Това според мен са трима души". Той предпочете да не говори с конкретни имена.

Адвокат Константин Симеонов допълни, че всяка сутрин Цветан Василев е получавал справка за наличните пари и направените траншове. "Много често в този лист е фигурирала абревиатурата Д.П. или Д.П.1", каза юристът.

"Това творение (обвинителния акт-б.р.) на прокуратурата е несериозно, защото се говори за грандиозна корупция – ами, разкрийте я тази корупция! По това дело няма едно обвинение (за корупция-б.р.)”, обясни адв. Ботев.

Двамата подробно се спряха на периода, който обхваща делото за източването на банката. То спира на 20 юни 2014 г., когато КТБ е "съборена", според тях.

"Към момента, в който банката я сриват, всички кредити са обслужвани. Те стават необслужваеми след срива, големият грабеж е след 20 юни 2014 г. Аз видях с очите си оценка на международна компания на 13 актива, контролирани от КТБ, за над 3.5 млрд. лв. – "Виваком", НУРТС, "Петрол", "Дунарит". Всички тези активи бяха обезценени, за да могат да си ги напазаруват съответните хора", каза Симеонов.

Според защитата на Цветан Василев в момента се правят законови промени, предназначени само за "тупкане на топката" по делото за КТБ – удължаване на срока за повдигане на обвинения за участие в организирана престъпна група, премахване на задължителното четене на обвинителния акт в съдебна зала и др. Адвокатите ще искат публично разпределение на делото в спецсъда.

И двамата обясниха, че на този етап не съветват клиента си да се прибира у нас.

"Каква е вината на Цветан Василев? Негова вина е, че се е предоверил на прекалено много хора, които са били негови приближени и които имаме данни, че близо година преди падането на КТБ са започнали да си подреждат пасианса", каза адв. Христо Ботев.

Адв. Константин Симеонов допълни: "Очевидно по това време Цветан Василев е имал изключителната способност да се обгражда с боклуци".

Татяна Дончева: Делото се води от Пеевски

"Делото се води, на практика, от кръговете, свързани с Пеевски, за да не кажа от самия него, и той не може да бъде в обвинителния акт", коментира на свой ред Татяна Дончева, която беше адвокат по делото в самото му начало. Според нея делото ще влиза и излиза от съда толкова пъти, че хората ще забравят, че е имало КТБ.

"Размерът на обвинителния акт - 1360 тома, при 260 работни дни означава, че ако четете по пет тома на ден, ще ви трябва една година. А тези материали трябва да се четат внимателно, това не е развлекателен роман", каза тя. Дончева допълни, че голяма част от материалите по делото не са предназначени за доказване на тезата на прокуратурата, а за "удовлетворяване на обществения интерес".

Тя определи като "смущаващ напън" на прокуратурата определението, че става дума за "историческо дело". "Аз не съм видяла исторически дела с добър край", коментира Дончева и определи извършваните промени в Наказателния-процесуален кодекс като закон за делото КТБ.

"Прочетох фразата, че личното участие на обвиняемия в процеса не можело да бъде в ущърб на обществения интерес. Общественият интерес е изграден върху правото на защита и правото на обвинението, и правото на съда, и конструкцията на целия процес, който да доведе до истината, а не до едностранчивост и победа на една от страните с всички средства. Тази фраза в обвинителния акт, лично за мен, е изключително смущаваща", каза тя.

По думите й много неприятно впечатление прави употребата на Специализирания наказателен съд за поръчки.

"Тука, и не е за първи път, делото започва от оная прокуратура, която ни е удобна - в случая това беше градската прокуратура, и накрая да бъде докарана в специализирания съд, където ни е удобно. Казвам това, защото вече се разшириха правомощията на специализирания съд", обясни Дончева.

mediapool.bg