Кламер БГ - Новини: Идеите на БСП за един учебник по предмет и премахване на субсидията за частните училища не минаха в НС

Идеите на БСП за един учебник по предмет и премахване на субсидията за частните училища не минаха в НС

България

|
Пет, 21 Юли 2017г. 12:14ч.
Идеите на БСП за един учебник по предмет и премахване на субсидията за частните училища не минаха в НС

След близо тричасови дебати депутатите отхвърлиха в петък предложенията на БСП за въвеждането на един учебник по предмет, забрана на държавната субсидия за частните училища, учениците да повтарят класовете и в началния етап на образование и други промени в Закона за училищното образование. Законопроектът на левицата беше отхвърлен с 84 гласа "против", 66 – "за" и 38 “въздържал се“.

Според депутати от БСП обществената оценка за новия закон не е позитивна, той довел до хаос в образователната система, учителите били потиснати, засилили се били и неравенствата.

Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че от БСП са очертали такава апокалиптична картина, че се чудела дали въобще са работили в българско училище. Според нея новият закон действа отскоро и резултатите от него няма да дойдат за една-две години. Важното е, че започнахме, заяви тя.

От МОН изразиха резерви към предлаганите промени. Заместник-министър Таня Михайлова заяви, че някои от предложенията не кореспондират с философията на закона по отношение на приобщаващото образование. По думите й идеята за един учебник пък крие корупционен риск.

mediapool.bg