Кламер БГ - Новини: Адвокати се надигнаха срещу задължение да докладват клиентите си на ДАНС

Адвокати се надигнаха срещу задължение да докладват клиентите си на ДАНС

България

|
Пон, 18 Фев 2019г. 17:54ч.
Адвокати се надигнаха срещу задължение да докладват клиентите си на ДАНС

Новият закон за мерките срещу изпиране на пари изкара адвокатите на протест.

Според разпоредбите му те ще са задължени да обучат служителите си да разпознават евентуално пране на пари. Другото задължение е да докладват на ДАНС за съмнителни финансови операции.

Според адвокатите това е нарушение на конституцията и закона, които казват, че те са задължени да пазят тайната на клиента. Тази информация е под особената закрила на закона.

Новият закон опитва да превърне защитниците в доносници, коментира адвокат Николай Хаджигенов по време на протеста, предаде БТА.

Часове след протеста от Висшия адвокатски съвет разпространиха съобщение, че са имали среща с председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Има вероятност адвокатите да бъдат изключени от новата разпоредба на закона, става ясно от съобщението.

Поет е ангажимент в спешен порядък да се направи разширена среща между представители на Висшия адвокатски съвет, Комисията по обществен ред и сигурност към НС, която е водеща и Комисията по правни въпроси.

От Висшия адвокатски съвет заявяват, че имат готовност с текст, който да бъде внесен при предстоящото изменение на закона, така че адвокатите да бъдат изключени от кръга на задължените лица по смисъла на този закон.

Според адвокатите Кирилов напълно споделял техните мотиви.

mediapool.bg