Кламер БГ - Новини: БСП няма да се върне в парламента въпреки завоя на ГЕРБ за преференциите

БСП няма да се върне в парламента въпреки завоя на ГЕРБ за преференциите

България

|
Пон, 18 Фев 2019г. 18:06ч.
БСП няма да се върне в парламента въпреки завоя на ГЕРБ за преференциите

Депутатите от БСП няма да участват в заседанията на парламента, въпреки че в понеделник премиерът Бойко Борисов нареди на ГЕРБ да върнат на преференциите и да започнат избор на нова ЦИК.

Преди ден БСП реши групата ѝ да напусне Народното събрание, поставяйки условия за връщането си в там: избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания от миналата седмица, връщане на преференцията, нов дебат за машинното гласуване и отпадане на новото ограничение за обжалване на решения на избирателните комисии.

В понеделник Борисов обяви, че ГЕРБ ще върнат преференцията и ще изберат нова ЦИК, но това не разколеба социалистите. Лидерът им Корнелия Нинова каза, ще се върнат в парламента, ако бъде спазено изискването на сегашния Изборен кодекс за машинно гласуване във всички секции още на евроизборите през месец май. Това искане на социалистите обаче изглежда все по-нереалистично с наближаването на евровот. На последните избори секциите в страната бяха около 12 500, а ако настояването им бъде изпълнено във всички тях трябва да има машини, които да бъдат не само произведени и доставени, но и тествани.

Според графика, гласуван от ГЕРБ и ДПС миналата седмица, на евроизборите ще има поне 3000 машини, на местните избори – поне 6000. След това хартиените бюлетини ще отпаднат и навсякъде в България ще се гласува само с машини.

Според Нинова това отлагане е заради намерението на ГЕРБ да фалшифицира изборите. Тя напомни и условието на БСП за запазване на обжалването на решения на избирателните комисии пред ВАС.

"ГЕРБ реагираха от страх, това е победа за БСП"

Според Нинова зад днешното решение на Борисов се крие страх - "от гражданската енергия срещу ГЕРБ", от решението на БСП да напуснат парламента и не на последно място страх от "истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов", че ДПС спасяват правителството и парламента.

Станалото днес е победа за БСП, каза още Нинова.

"Борисов направи една сценка, на която мисля, че вече и децата в България не вярват. Надявам се, че вече никой не е толкова наивен да повярва на това, още повече и на твърдението, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората", каза Нинова и припомни, че в началото на февруари от БСП са поставили въпроса за промените в изборното законодателство, но никой не е реагирал. "Две седмици по-късно изведнъж Борисов чул за какво става дума, понеже Георги Марков ходил сред хората", допълни иронично тя, защото от ГЕРБ твърдят, че именно Марков сигнализирал на премиера за поправките.

Сигнал до Венецианската комисия

Нинова обяви, че ще изпратят във Венецианската комисия заради промените в Изборния кодекс, защото по думите им опасността от фалшифициране на вота не е отминала: "Нека да не позволяваме да ни приспиват днес с благи приказки. Започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим този общ фронт за честни избори....Ние трябва заедно да се обединим, за да не позволим вашият глас, вашият вот да бъде употребяван".

Тя обясни, че социалистите са ще се срещнат с европейски посланици, на които да представят "какво се случва по изборното законодателство на прага на европейските избори".

mediapool.bg