Кламер БГ - Новини: Слагат дефибрилатори в пет метростанции

Слагат дефибрилатори в пет метростанции

България

|
Пон, 13 Дек 2021г. 15:45ч.
Слагат дефибрилатори в пет метростанции

Много европейски метростанции имат дефибрилатори

Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени на пет станции на софийското метро, съобщи в понеделник Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет (СОС) и проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС и един от изтъкнатите кардиолози у нас. Градският парламент на София се очаква да вземе специално решение в четвъртък.

Станциите, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, в Люлин, "Витоша" и НДК и "Сердика". За работа с дефибрилаторите ще бъде обучена част от персонала на софийското метро, информира Георгиев. Шестият дефибрилатор ще бъде за дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Дефибрилаторите ще бъдат поставени в специални шкафове. "Таванът" за закупуване на шестте дефибрилатора и шкафовете за тях, определена в доклада на СОС, е 40 000 с ДДС.

Очакванията са от февруари догодина устройствата да бъдат поставени в шкафовете на видими, защитени места в метростанциите.

“240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите по-труден”, посочи Георгиев. Иво Петров уточни, че отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България е инсталирането на тази апаратура на обществени места.

Най-малко четири хиляди българи загиват поради внезапна сърдечна смърт, алармира Иво Петров. Това е една ужасяваща картина, коментира той и допълни, че по данни на "Метрополитен" между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото.

“70 процента е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация”, каза Иво Петров. Той допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

Той информира, че подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалсти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно, увери Петров. Той благодари на общинските съветници в СОС за единодушната подкрепа за развитието на този пилотен проект в бъдеще.

mediapool.bg