Кламер БГ - Новини: Австрия ще закрие "радикалните джамии"

Австрия ще закрие "радикалните джамии"

Европа

|
Пет, 06 Ноем 2020г. 20:20ч.
Австрия ще закрие "радикалните джамии"

Австрийските власти наредиха да бъдат затворени "радикалните джамии" след терористичното нападение във Виена, предаде Ройтерс, като се позова на Австрийската агенция по печата /АПА/.

Решението беше взето след среща на вътрешния министър Карл Нехамер и министъра по въпросите на интеграцията Сузане Рааб с председателя на Ислямската религиозна общност в Австрия Юмит Вурал.

Става дума за лишаване от правен статут и разпускане на такива джамии.

При нападението, извършено в понеделник от поддръжник на групировката "Ислямска държава", бяха убити 4 човека, а 22 бяха ранени.

Четири дни след атентата в австрийската столица и разкритията за пропуски в наблюдението на нападателя стана ясно, че ръководителят на службата за борба с тероризма във федерална провинция Виена Ерих Цветлер временно се оттегля от поста, докато се води разследването за атаката преди дни в австрийската столица

"Допуснати са очевидни, а от наша гледна точка и недопустими грешки", заяви Нехамер.

Австрия вече призна, че е направила голям пропуск с разузнавателни сведения от словашките служби, че 20-годишният стрелец, който беше ликвидиран от полицията при атаката в центъра на Виена, се е опитал да се снабди с боеприпаси в Словакия.

"Хора в Германия, които са били наблюдавани от германското разузнаване, са пребивавали в Австрия през лятото и са се срещнали там с нападателя", каза шефът на виенската полиция Герхард Пюрстъл.

"Тези факти заедно с разкритията, произтекли от информацията от Словакия, можеше да доведат до различен извод при преценката каква заплаха представлява извършителят на нападението", допълни той.

mediapool.bg