Кламер БГ - Новини: Румъния приема "офертата" на Австрия за "въздушен" Шенген

Румъния приема "офертата" на Австрия за "въздушен" Шенген

Европа

|
Пон, 18 Дек 2023г. 14:49ч.
Румъния приема "офертата" на Австрия за "въздушен" Шенген

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Решение по въпроса за присъединяването на Румъния (и България – бел.ред.) към Шенгенското пространство може да бъде взето на 24 януари, когато ще бъде следващият Съвет по правосъдие и вътрешни работи, пише вестник “Адевърул”.

Изданието се позовава на румънския евродепутат от групата на Европейската народна партия и лидер на партия “Народно движение” Еуджен Томак. Той призовава президента Клаус Йоханис да блокира някои инициативи в Европейския съвет, ако страната не получи твърди обещания по темата Шенген.

Още по темата

"Въздушен" Шенген и условията на Австрия са неприемливи за София

10 декември 2023 18:39

Като цитира правителствени източници, вестник “Адевърул” отбелязва още, че румънското правителство иска да си стисне ръцете с Виена дори само за присъединяването с въздушни и морски граници, без ясен срок за пълното влизане и по суша през 2024 г.

Според изчисленията на коалицията, щом Румъния се присъедини към така наречения “въздушен Шенген”, въпрос на време е Австрия да отстъпи за сухопътните граници, тъй като рискува да остане изолирана, а Нидерландия вече е дала зелена светлина за България.

"В крайна сметка австрийците ще постъпят като Орбан: когато е гласуването, ако всички са против, ще напуснат залата“, коментират източници, близки до лидерите на коалицията, намеквайки за излизането на Виктор Орбан от залата, в която заседаваше Европейският съвет преди гласуването за започване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС.

Още по темата

Нидерландия вдига "ветото" върху влизането на България в Шенген (обновена)

15 декември 2023 17:10

Очакват се нови сигнали и от правителството в София, отбелязва вестник “Адевърул” и допълва, че в началото на тази седмица предстоят дискусии между всички страни, ангажирани по въпроса за Шенген.

През последните дни Румъния засили диалога с австрийската страна, но и с българските съседи, на равнище министерства на вътрешните и външните работи, както и на равнище правителство и президент, за да могат да вземат най-доброто възможно решение по темата Шенген, пише в заключение “Адевърул”.

mediapool.bg