Кламер БГ - Новини: Австрийският канцлер: Грешка беше, че мислехме Путин за предвидим

Австрийският канцлер: Грешка беше, че мислехме Путин за предвидим

Свят

|
Нед, 27 Фев 2022г. 20:23ч.
Австрийският канцлер: Грешка беше, че мислехме Путин за предвидим

Карл Нехамер, сн. ЕПА/БГНЕС

Федералният канцлер Карл Нехамер съобщи, че е предложил Австрия като място за преговори между Русия и Украйна. Като предпоставка за това той назова спиране на военните действия, за което в момента руската страна "изобщо няма желание", добави той. Освен това канцлерът подчерта в интервю за обществената австрийска телевизия солидарността на Австрия със съседните страни при овладяване на положението с потоците бежанци от Украйна.

Министерството на вътрешните работи е в контакт с Полша, Словакия, Унгария и Румъния и е в готовност да приеме бежанци в случай, че се появят затруднения с настаняването им. "Подготвяме се да осигурим квартири", заяви той и добави, че "в случая с Украйна става дума за наша съседна страна". Канцлерът отбеляза също така, че Австрия е била винаги за пример в оказване на помощ на съседни страни.

На въпрос дали в миналото Австрия е била прекалено приятелски настроена към Русия, Нехамер отговори: "Да, не винаги сме били прави, със сигурност е имало и грешни преценки. Но всички участници са действали по съвест. Като грешна може да се окачестви преценката за руския президент като предвидим партньор в преговорите, какъвто беше всъщност". Канцлерът подчерта, че сега Европа ще трябва да отдели повече средства за своята сигурност, като не назова конкретни числа за повишаване на австрийския бюджет

за охрана и не одобри предложението за създаване на европейска армия.

Нехамер се спря и на необходимостта Австрия да се "еманципира от руския газ", отбеляза че страната разполага със запаси и че до този момент "Газпром" изпълнява договореностите си. Като важна Нехамер посочи нуждата да се намерят алтернативни доставчици.

mediapool.bg