Кламер БГ - Новини: България няма да помага на Украйна с изтребители

България няма да помага на Украйна с изтребители

Свят

|
Пон, 28 Фев 2022г. 18:08ч.
България няма да помага на Украйна с изтребители

МиГ 29, сн. ВВС

България няма да помага с изтребители на Украйна, съобщи премиерът Кирил Петков в понеделник.

"Никакви ангажименти не са поемани за български изтребители. В момента имаме малко летящи самолети и няма как да предоставяме на друга страна. Другата фалшива новина, която чух днес, е, че ще пращаме войски в Украйна. Няма абсолютно нищо вярно в тези две твърдения", каза премиерът Кирил Петков след заседанието на кабинета в понеделник.

По думите му ние нямаме достатъчно самолети дори да пазим собственото си въздушно пространство.

Коментарът му дойде, след като върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че европейски държави ще предоставят на Украйна изтребители.

Той не даде подробности на кои страни ще се разчита, но според военни експерти ще се търсят стари съветски машини, които украинските Военновъздушни сили познават и могат да ползват.

Специализираният портал Defense One отбелязва, че три страни членки на НАТО разполагат с подобни машини Полша, Словакия и България.

Към момента България разчита на съветските МиГ-ове, за да охранява въздушното си пространство, и това ще продължи поне до доставката на поръчаните 8 F-16, които не е ясно кога точно ще бъдат доставени.

Поддръжката на МиГ-овете е скъпа и минава през Русия.

Последното правителство на Бойко Борисов сключи рамково споразумение с РСК "МиГ" са ремонта и поддръжката на МиГ-овете на обща стойност над 80 млн. лева, за да се закрепи ситуацията.

След началото на войната в Украйна не е ясно как ще се осигури поддръжката на МиГ-овете, но има планирани средства за целта.

България остана с 14 изтребители МиГ 29, след като миналата година се разби една машина в Черно море.

Далеч не всички от тях са обаче са в изправност.

Последното правителство на Борисов ремонтира и 8 щурмовици Су – 25 в беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод" за над 80 млн. лева.

Военни експерти, с които Мediapool разговаря, са много скептични по въпроса дали България може да предостави изтребители на Украйна.

Малкото изправни МиГ 29 се използват за охрана на въдушното ни пространство.

Полша също използва МиГ-овете си, а Словакия, също като България, не разполага с много машини в изправност.

Унгария има в наличност МиГ 29, след като премина на шведските Gripen.

mediapool.bg