Кламер БГ - Новини: Австрийският външен министър разкритикува изтеглянето на дипломати от Киев

Австрийският външен министър разкритикува изтеглянето на дипломати от Киев

Европа

|
Вт, 15 Фев 2022г. 13:39ч.
Австрийският външен министър разкритикува изтеглянето на дипломати от Киев

Александер Шаленберг

Външният министър на Австрия Александер Шаленберг разкритикува изтеглянето на дипломати от украинската столица Киев заради опасенията от руско нахлуване, предаде ДПА.

В изявление за германската медийна група Функе той каза, че според него преждевременното изтегляне на дипломати не добър знак, който Западът дава на народа на Украйна, и добави, че той е решил, че служителите в австрийското посолство в Киев трябва засега да останат там в тази "нестабилна фаза", поне докато това е оправдано.

САЩ и други страни изтеглиха част от състава на посолствата си от Киев, което бе разкритикувано от украинския президент Володимир Зеленски.

По повод днешното посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Москва Шаленберг каза: "Отворени сме за сериозни разговори с Москва, но също така даваме ясен сигнал за голямата политическа и икономическа цена, която Русия ще плати, ако предприеме още една военна агресия срещу Украйна". Убеден съм, че в Москва канцлерът Шолц ясно ще изрази тази обща европейска позиция, добави австрийският висш дипломат. Той добави, че ЕС има най-тесни икономически връзки с Русия и следователно - най-големи възможности да оказва влияние на ситуацията.

Шаленберг разкритикува американския президент Джо Байдън, че говори за опасност от "световна война" във връзка с украинската криза, като каза, че подобен език е "изключително опасен".

mediapool.bg