Кламер БГ - Новини: Австрийските Зелени поискаха от Курц "радикална промяна", за да се коалират

Австрийските Зелени поискаха от Курц "радикална промяна", за да се коалират

Европа

|
Пон, 30 Септ 2019г. 16:32ч.
Австрийските Зелени поискаха от Курц "радикална промяна", за да се коалират

Австрийските Зелени поискаха от бившия канцлер Себастиан Курц "радикална промяна", за да се коалират с неговите консерватори, съобщи Франс прес.

"Необходима е радикална промяна от политиката", водена от управлявалата до май коалиция между Австрийската народна партия (АНП) на Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), заяви лидерът на екологичната формация Вернер Коглер пред обществената телевизия. Той добави, че "имаме нужда от знак за прелом".

АНП спечели убедително изборите, но ще трябва да се коалира. Зелените бяха другият голям победител на вчерашните избори, след като постигнаха най-добрия си резултат на национални избори. Те не успяха да влязат в парламента на предишните избори преди две години, а сега увеличиха своя резултат с повече от 10 процента и станаха четвърта политическа сила.

Екологичната партия иска промяна по-конкретно в политиката за околната среда, но и в борбата срещу корупцията и бедността, уточни нейният лидер. Той подчерта, че засега Зелените "все още са много далеч" от коалиране с АНП на Курц.

Окончателните резултати след преброяване на всички гласове, подадени в неделя в избирателните секции показват, че Австрийска народна партия начело с нейния председател и бивш канцлер Себастиан Курц печели 38,4 процента от гласовете и ще получи 73 депутатски мандата, съобщи министерството на вътрешните работи на Австрия, цитирано от ДПА.

Австрийската социалдемократическа партия се нарежда на второ място с 21,5 процента от гласовете и 41 депутатски мандата. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата със 17,3 процента и 32 мандата. "Зелените" са на четвърто място с 12,4 процента и ще получат 23 мандата, а на пето място е либералната партия "Нова Австрия" със 7,4 на сто и 14 депутатски мандата.

Окончателните резултати с отчитане на гласовете на австрийците, подадени по пощата, ще бъдат съобщени от министерството на вътрешните работи през следващите дни.

[div class='right_orange']Себастиан Курц, забързаният австрийски политик

Австрийският политик Себастиан Курц увеличи списъка на успехите си, печелейки парламентарни избори за втори път за две години, подкрепян от поддръжниците си, които виждат в него "Вундервуци" - политическо дете-чудо, докато противниците му го порицават, че е "на път да се превърне в Орбан".

Победата в неделя е личен успех за 33-годишния лидер, последвал четири хаотични месеца на корупционен скандал, който доведе до падането на неговия крайнодесен съюзник и прогонването му от австрийското управление.

Още[class='right_orange' div]

Курц: Икономиката е ключовият проблем

Международните икономически предизвикателства трябва да бъдат в центъра на коалиционните преговори, заяви днес Себастиан Курц, цитиран от ДПА.

"Проблемът ще бъде да се гарантира добър бъдещ икономически растеж", каза той пред австрийското обществено радио. Той напомни за опасенията от рецесия в Германия, нерешения проблем с Брекзита и търговското напрежение със САЩ. Консервативният лидер не спомена изобщо имиграционната политика като условие за преговорите.

Зелените също не споменаха тази тема, но посочиха климатичната политика като най-важна. Техният лидер Вернер Коглер даде да се разбере, че може да направи компромис по искането за данък върху въглеродните емисии, заявявайки, че "не е фен на термина". Той добави, че партията обмисля по-широка стратегия за намаляване на въглеродните емисии.

Възможностите за бъдещо правителство

Намерението на Курц е да изчака вътрешнопартийните процеси на изясняване в останалите партии и едва след седмица да започне сондажни разговори с останалите партии. Очаква се да покани най-напред класиралата се на второ място АСП, предаде БТА от Виена.

При така полученото разпределение на мандатите пред Курц се открива широко поле за действие и не е необходимо да се стреми на всяка цена към старата коалиция с Партията на свободата. Той подчерта в първите си изявления след като беше оповестен изборният резултат, че ще разговаря с партиите без изключение и ще направи всичко възможно за създаване на стабилно правителство на Австрия.

Според политическите наблюдатели в полза на коалицията със социалдемократите говори фактът, че тя ще е най-стабилна и е най-вероятно да издържи пет години. Против този вариант говори фактът, че Курц не е привърженик на голямата коалиция, а и от социалдемократите го делят доста различия. В предизборните дебати се очерта взаимна липса на симпатия с водачката на партията Памела Ренди-Вагнер. Лошото състояние, в което социалдемократическата партия се намира, също ще е причина партията да не е готова на известни компромиси, които неминуемо трябва да се направят в бъдещата коалиция.

В полза на коалиция с АПС е общото схващане по редица основни въпроси. След изборния неуспех на Партията на свободата вероятно това ще е най-лесният вариант за Курц. Против този вариант говори фактът, че самите партийни функционери бяха категорични още в първите си изявления, че ще бъдат опозиция на управляващите. И генералният секретар Харалд Вилимски, и ръководителят на партията Норберт Хофер, а и Херберт Кикъл, министърът, заради когото стана големият разрив между бившите коалиционни партньори, заявиха намеренията си да минат в опозиция.

Освен това коалиция с Партията на свободата крие рискове, свързани с нестабилността на партията, доминиращата роля на Херберт Кикъл, непрекъснатите скандали, които биха повлияли отрицателно и на авторитета на Народната партия в Европейския Съюз и извън него.

Подкрепата за крайната десница се срина на тези избори, след като избирателите наказаха АПС за корупционния скандал, довел до падането на правителството преди четири месеца.

За Курц най-привлекателният вариант е коалиция с Партията на Зелените, която на миналите избори остана извън парламента. Така той би станал първият политик в Европа, съставил "коалиция за опазване на климата".

От своя страна Зелените могат да надградят изборната си победа с участие и в националното правителство, ще излъчат вицеканцлера, представени са и в четири от деветте провинциални правителства. Не бива да се пропуска и фактът, че и федералният президент Александър Ван дер Белен идва от редиците на Зелените. Но ще трябва да докажат възможностите си и да не разочароват избирателите, заради което ще действат много внимателно, тъй като е още много болезнен шокът от оставането извън парламента само преди две години.

Народната партия ще трябва да отстъпи на Зелените по въпросите с опазване на климата, борбата с корупцията, демокрацията, прозрачността и детската бедност. Това са основните политики на партията, определени от нейния водач Вернер Коглер.От друга страна успехът на Народната партия се дължи до известна степен на гласовете на десните, дошли от Партията на свободата, които очакват "ясна център-дясна политика", както заяви самият Курц. По въпросите за сигурността и миграцията Зелените ще трябва да отстъпят на Курц, ако искат да влязат в управлението, смятат политическите наблюдатели.

От юни Австрия е управлявана от служебно правителство, след като Курц стана първият канцлер в съвременната история на страната, отстранен от власт с вот на недоверие. Резултатите от предсрочните парламентарни избори обаче показват, че той е останал почти незасегнат от скандала с АПС.

mediapool.bg