Кламер БГ - Новини: Австралия обяви война на безпризорните котки

Австралия обяви война на безпризорните котки

Свят

|
Съб, 27 Апр 2019г. 19:12ч.
Австралия обяви война на безпризорните котки

Австралия е във война с подивелите и безпризорни котки. До 2020 година правителството планира да убие близо 2 милиона безстопанствени животни от общо 6-милионната котешка популация на континента, съобщи Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС.

В някои щати мерките вече са в сила. В североизточния щат Куинсланд е обявена награда от 10 долара за всеки котешки скалп. Организацията за защита на правата на животните ПЕТА обяви за жестока тази политика.

Проблемът с подивелите и безстопанствени котки не засяга само Австралия. В съседната Нова Зеландия известен природозащитник предложи бъдеще без котки – като популацията и на домашните, и на подивелите котки строго да се контролира.

Причината – котките, особено безстопанствените и подивелите, са убийци и застрашават местната фауна. Първата котка пристига в Австралия в началото на 17-ти век на борда на първия кораб със заселници. От този момент броят на този вид застрашително се увеличава и в един момент покрива около 99.8 процента от територията на страната.

Въпреки че подивелите котки са от същия вид като домашните си събратя, те живеят на свобода и им се налага да ловуват, за да оцеляват. Това вреди на местната фауна, тъй като голяма част от местните дребни видове, вече са на изчезване. Според изчисленията на експерти поне 20 вида от австралийската фауна вече са застрашени и то именно заради набезите на дивите котки.

mediapool.bg