Кламер БГ - Новини: Един убит и трима ранени при стрелба в синагога в Калифорния

Един убит и трима ранени при стрелба в синагога в Калифорния

Свят

|
Нед, 28 Апр 2019г. 12:54ч.
Един убит и трима ранени при стрелба в синагога в Калифорния

Един човек е убит, а трима души са ранени при стрелба в синагогата в град Поуей, който се намира близо до Сан Диего. Жертвата е жена, а сред ранените е равинът на синагогата. Той е бил прострелян в ръката.

Заподозреният е на 19 години и е идентифициран като бял жител на Сан Диего на име Джон Ърнест. Той е избягал от местопрестъплението с кола, а после подал сигнал в полицията за стрелбата и казал, че е замесен в нея. Полицията засякла колата му и той не оказал съпротива при ареста.

Мъжът е стрелял с автомат от типа АR-15, използван в много други стрелби в САЩ, отбелязва АФП, цитирана от “Дарик“. Властите са разпитали всичките близо 100 души, които са били в синагогата по време на стрелбата. Експерти проучват постовете в социалните медии на задържания, предаде ДПА.

Местните медии съобщава, че стреледът е обявил открито в интернет намерението си да убива евреи, предаде АФП. Шерифът на окръг Сан Диего - Бил Гор, каза, че властите разполагат с копия от публикации на Ърнест в социалните мрежи. Сред тях има и отворено писмо с антисемитско съдържание, в което той казва, че се вдъхновява от австралиеца Брентън Тарант, който през март уби 50 души при нападения на две джамии в новозеландския град Крайстчърч.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази най-искрени съболезнования на близките на убитата жена и съпричастност към ранените.

"На този етап изглежда става дума за престъпление, мотивирано от омраза", каза Тръмп и допълни каза, че е трудно да се възприеме случилото се.

На 27 октомври м.г. при стрелба в синагога в Питсбърг във Филаделфия бяха убити 11 души.

mediapool.bg