Кламер БГ - Новини: Авария спря газопровода между България и Гърция

Авария спря газопровода между България и Гърция

България

|
Пон, 27 Юли 2020г. 16:22ч.
Авария спря газопровода между България и Гърция

Авария на преносния газопровод между България и Гърция спря подаването на суровина в понеделник сутринта. Вероятно стари тръби са корозирали и са причинили инцидента. Работи се по отстраняването на аварията и възстановяването на газоподаването. Клиентите на "Булгартрансгаз" са информирани за случилото се, съобщиха от оператора на газопреносната мрежа.

Аварията е станала в 7:56 ч. Тръбата е "гръмнала" на 200 метра преди линеен кран Кулата край едноименното петричко

село.

Участъкът е изолиран в радиус от 600 метро и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция.

При аварията няма пострадали. Вече няма изтичане на природен газ, но не е ясно колко синьо гориво е изтекло в атмосферата. На мястото на инцидента пристигна и екоминистърът Емил Димитров.

Димитров оглежда авариралата тръба, сн. МОСВ

Няма замърсяване на въздуха и екологични щети, каза той."Това, което се е случило, е възможно най-лекото. Няма жертви, няма щети. Има кал по храстите, които след 3 месеца ще се възстановят“, допълни Димитров.

"Така нареченото "стареене на материала" е най-вероятната причина за изпускането на природния газ под високо налягане. Това е метална тръба, участъкът е строен в началото на 1990-те години", обясни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пред БНР.

Причините за инцидентът се разследват, каза той. "Взривът е бил малък, защото под високо налягане на природния газ е нормално да се чуе шум и да се получи минимален взрив, допълни Малинов.

Сн. БГНЕС

"Системата за управление на газопровода е установила изтичане на природен газ в 7.56 часа. Веднага автоматичните системи са задействани, участъкът е отцепен и обезопасен. Няма жертви. Нанесени са щети на участък от около 30 метра, където тръбопроводът е разкъсан… Работи си по отстраняване на щетите, за да бъде възстановено газоподаването", обясни Малинов.

Газът е бил спрян веднага след задействането на аварийната система. Половин час по-късно на мястото на инцидента са били и екипите.

От "Булгартрансгаз" не се ангажират със срокове за ремонтиране на участъка и пускане на газоподаването.

Кметът на село Кулата Димитър Дамянов заяви, че няма опасност за населението.

"Аварията не е голяма. Станал е някакъв технически проблем. Сега всичко е точно. Никаква заплаха", заяви той..

mediapool.bg