Кламер БГ - Новини: АЕЖ-България: И български журналисти са заплашени от военната цензура в Русия

АЕЖ-България: И български журналисти са заплашени от военната цензура в Русия

България

|
Пон, 07 Март 2022г. 15:33ч.
АЕЖ-България: И български журналисти са заплашени от военната цензура в Русия

АЕЖ-България: И български журналисти са заплашени от военната цензура в Русия

Български журналисти и граждани също са заплашени да попаднат под ударите на новото руско законодателство, въвеждащо военна цензура, предупредиха от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) в понеделник.

Приетите в петък от руската Дума и светкавично обнародвани от президента Владимир Путин промени в Наказателния кодекс предвиждат наказания до 15 години затвор за "невярна" информация по отношение на използването на руските въоръжени сили.

Дали една информация е невярна, ще се определя от руските власти. Според промените, ако от тази информация са настъпили тежки последици, минималното наказание ще е 10 години, а максималното – 15 години затвор. При липса на такива последици, съдът може да постанови глоба от 700 000 до 1.5 млн. рубли или принудителен труд до три години.

Наказание до 5 години затвор и сериозна глоба се предвижда и за публични действия за дискредитиране на използването на въоръжени сили в защита на интересите на Русия и нейните граждани. Тази разпоредба вероятно ще бъде прилагана към участници в антивоенни протести.

Наказания до три години лишаване от свобода или принудителен труд за същия период, както и глоби, ще се налагат и за призоваване към налагане на санкции на Русия.

"От тези наказания са заплашени не само руснаците, а и всички чуждестранни граждани, които се намират на територията на Руската федерация. Заради въвеждането им някои западни медии като Би Би Си, Радио Свобода/Свободна Европа и Блумбърг прекратиха работата на своите редакции, базирани в Русия. Разпоредбите са твърде широки и е трудно да се предвиди по какъв начин ще се прилагат от руските власти. Със сигурност, всеки журналист, който предава от Русия и не използва за източник единствено официален Кремъл, е заплашен от съдебно преследване", подчертават от АЕЖ.

Оттам дават пример, че според руското Министерство на отбраната в нощта срещу петък украински диверсанти са предизвикали и инцидента в Запорожката атомна електроцентрала. Ако журналист, базиран в Русия, съобщи, че според международни източници обстрелът е от руските войски, които са се опитали да превземат централата, рискува да бъде съден.

"Подобен риск съществува дори от определянето на ставащото в Украйна като война, а не като специализирана операция. Анализаторите не са единодушни дали журналисти няма да бъдат санкционирани и дори само ако отразяват антивоенни протести, които се организират в руските градове", подчертават от АЕЖ.

От АЕЖ призовават Министерството на външните работи да изиска от посолството на Руската федерация в България разяснения относно законодателните промени и да издаде адекватно предупреждение към всички български журналисти и граждани.

"АЕЖ осъжда спускащия се все по-гъст информационен мрак в Русия, кулминиращ в това законодателство за цензура, спирането на едни от последните независими медии и дори ограничаването на достъпа до социалните мрежи Туитър, Ютюб и Фейсбук", добавят от асоциацията.

mediapool.bg