Кламер БГ - Новини: Османи отхвърли аналогия на спора София-Скопие със случващото се в Украйна

Османи отхвърли аналогия на спора София-Скопие със случващото се в Украйна

България

|
Пон, 07 Март 2022г. 16:35ч.
Османи отхвърли аналогия на спора София-Скопие със случващото се в Украйна

Буяр Османи, сн. БГНЕС

"Все още няма утвърдена дата за следваща среща за политически консултации, но комуникацията с България продължава на политическо ниво. Когато преценим, че имаме напредък на политическо ниво, ще свикаме и разговори на ниво експерти, за да разгледат тези позиции”, каза на седмичния си брифинг министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Според него все по-ясно става, че разширяването на ЕС е не само политическо решение, но и въпрос на сигурност заради отворените въпроси, които има в Западните Балкани.

"Република Северна Македония в момента не е под директна заплаха, нито регионът. Но като се има предвид контекстът и отношенията между държавите в региона, отворените въпроси, руското влияние, национализмът, който е за сметка на европейската перспектива, всичко това са аргументи, за това, че трябва да бъдем внимателни. Затова смятаме, че блокирането на преговорите на Албания и Република Северна Македония допринася за отворените въпроси в региона, и че в условия, в които за Европа е важно да бъде сериозен геостратегически фактор, за да защити континента, все повече трябва да се гледа на това, като на въпрос на сигурност", посочи Османи, цитиран от БТА.

"Въпросът за аналогията с руската агресия в Украйна, колкото и атрактивно да звучи, смятам, че не е коректен и не е добре да се прави, защото това, което се случва в Украйна е прецедент след Втората световна война, в който една държава се опитва да окупира съседна страна, да наруши основните правила на международния правен ред и не е в наш интерес опитът за аналогия на руската агресия в Украйна и нашият спор с България. В нашата позиция няма криза на аргументи, за да търсим нови. Опитваме се в рамките на нашата позиция да убедим България, че трябва да намерим решение", посочи той.

"ЕС не е страна в този процес, това е двустранен спор с България и от нас зависи решаването му. Опитваме се точно да дефинираме за какво говорим и в последната година и половина успяхме. Опитваме се в рамките на връщането на доверието, което е факт, да разглеждаме тези въпроси и да намерим решения приемливи и за нас, и за България. Надявам се до юни да успеем, без да слагаме срокове. Комуникацията е всекидневна и интензивна”, каза Османи и отново припомни предложението на Република Северна Македония през всеобхватен документ, чиито елементи трябва да бъдат утвърдени, да бъде деблокирано присъединяването на страната към ЕС".

mediapool.bg