Кламер БГ - Новини: Списък за убиване. Тийнейджър застреля 9 души в училище в Белград (обновена)

Списък за убиване. Тийнейджър застреля 9 души в училище в Белград (обновена)

Свят

|
Ср, 03 Май 2023г. 18:20ч.
Списък за убиване. Тийнейджър застреля 9 души в училище в Белград (обновена)

Сн. БГНЕС

Tийнейджър откри огън в училище в Белград и уби осем ученици и един охранител.

Шест деца и един учител са ранени и приети в Спешния център в сръбската столица, като някои от пострадалите са в тежко състояние.

Според първоначална информация нападението е било планирано.

Началникът на полицията в Белград Веселин Милич съобщи, че 14-годишното момче е имало скица на училището и списък на деца, които е искал да убие.

На извънредна пресконференция Милич показа плана на ученика преди убийствата, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

"Бил съм на хиляди огледи, такъв случай не се помни в сръбското общество. Според получените досега данни, момчето е планирало престъплението от месец. Взел е пистолети от апартамента на баща си, взел е и коктейли Молотов в раницата си. Първо е стрелял срещу охранителя, след това срещу дежурната ученичка. След престъплението се обадил в полицията. Сам е изготвил план как да влезе в училището, как да излезе. Определил е приоритетните си цели, кое дете и как да ликвидира и колко деца да убие", каза Милич.

Той изтъкна, че момчето не е имало никакви психически проблеми.

По информации на вестник "Новости" Коста К., роден през 2009 г., е стрелял с два пистолета.

В раницата му, оставена в кабинета по история, са намерени три коктейла Молотов.

Мотивът за престъплението засега остава неизвестен.

Бащата на негов съученик изрази предположението, че момчето е било тормозено от другите деца.

В медиите се появи информация, че Коста К. е решил да извърши нападението в училището, когато получил двойка по история.

Той си тръгнал сутринта от училището, отишъл в къщи за оръжието, след което се върнал и извършил престъплението.

Бащата на Коста К. твърди, че е имал разрешение за оръжието и го е държал заключено, съобщи министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, цитиран от Танюг.

Какво се е случило?

Полицията в Белград съобщи, че е получила сигнал за стрелба в основното училище "Владислав Рибникар" към 8:40 часа сутринта.

По предварителни данни момчето може да е действало под въздействието на наркотици.

Тийнейджърът е стрелял с пистолет на баща му.

Носил е пет пълни пълнителя.

"Изкара единица по история и после полудя", каза оцелял съученик.

При ареста в двора на училището нападателят вдигнал ръце и съдействал на полицията.

По неофициална информация той е заявил по време на ареста: "Стрелях, защото съм психопат“.

Мотивите на нападателя са в процес на изясняване.

Той е бил е бил примерен ученик, родителите му са здравни работници.

Законите за притежание на оръжие в Сърбия са строги и подобни инциденти не са обичайни за страната.

Броят на жертвите може да се увеличи

Сръбският министър на здравеопазването Даница Груичич съобщи, че "осем деца и един мъж, който си вършеше работата, загубиха живота си".

"Две момчета в болницата в улица Тиршова са стабилни, третото момиче с травма на главата е в критично състояние, борят се за живота й. Момичето в Клиничния център е ранено в корема и ръцете, стабилно е. Момче с контузия на крака е в операционната. Простреляното в гърдите момче е с травма на гръбначния стълб и ще трябва да претърпи няколко интервенции. Учителката, която е с контузия на таза и ръцете, е с опасност за живота, сега лекуваме ръцете й. Изказвам искрените си съболезнования на родителите, които загубиха децата си".

"За 40 години трудов стаж в здравеопазването и през 90-те години, когато видях всичко, това е най-ужасното ми преживяване и като лекар, и като човек. Можем само да си пожелаем тези деца да оздравеят", каза министърът на извънредна пресконференция.

Национален траур

Сръбското правителство обяви тридневен траур на цялата територия на Сърбия от петък, 5 май, до неделя, 7 май, съобщи министърът на просветата Бранко Ружич на извънредна пресконференция.

Ружич съобщи, че учебните часове в основните училища в Белград в следобедната смяна са огтменени, а утре ще започнат с минута мълчание.

Екип от психолози са призовани да окажат адекватна помощ на учениците, на работещите в училището и на родителите, добави министърът.

Сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич съобщи, че е арестуван и бащата на момчето.

Гашич каза, че у детето са намерени два пистолета, за които бащата е имал съответните разрешения.

"Той има няколко броя оръжия и твърди, че са били заключени в сейф, но очевидно детето е знаело шифъра. Наред с гилзите са намерени и три пълни пълнителя. Според неофициална информация момчето е ходело на стрелбища с баща си и се е упражнявало да стреля", каза Гашич и добави, че спрямо бащата ще бъдат приложени предвидените в закона мерки.

Според информация на вестник "Новости" е задържана и майката на момчето.

mediapool.bg