Кламер БГ - Новини: Огромната операция по осигуряването на сигурността на коронацията стига твърде далеч

Огромната операция по осигуряването на сигурността на коронацията стига твърде далеч

Свят

|
Четв, 04 Май 2023г. 14:30ч.
Огромната операция по осигуряването на сигурността на коронацията стига твърде далеч

Сн. ЕПА/БГНЕС

Коронацията на крал Чарлз Трети включва една от най-важните и сложни операции за гарантиране на сигурността в историята на Великобритания. Това заяви британският министър на сигурността, на фона на обвинения от страна на правозащитни групи, че властите потискат гражданските свободи в опита си да осигурят гладкото протичане на събитията, съобщава Асошиейтед прес.

Министърът на сигурността Том Тугендат каза, че коронацията включва "една от най-важните операции по подсигуряване на сигурността, планирани в страната", като се очаква на съботната церемония в Уестминстърското абатство да присъстват над 2200 чуждестранни кралски особи, високопоставени гости и държавни глави.

"Това е изключително важен момент за страната", заяви Тугендат пред радио "Таймс". "Полицията, меко казано, се занимава с всеки аспект, а нашето разузнаване и другите служби за сигурност са наясно с предизвикателствата, пред които сме изправени, и са готови да се справят с тях - както полицията успя доста блестящо вчера".

В момент, когато в Лондон започна разполагането на хиляди полицаи, полицейски служители арестуваха мъж и взривиха подозрителна чанта пред Бъкингамския дворец.

Лондонската полицейска служба съобщи, че мъжът се приближил към портала на двореца през нощта във вторник и поискал да разговаря с войник. След като му било отказано, той започнал да хвърля патрони за ловна пушка в двора на двореца, добави службата. Заместник-помощник комисар Аде Аделедан каза, че мъжът е бил претърсен и у него е бил намерен заключващ се нож. Той е бил арестуван по подозрение в притежание на нож и боеприпаси. На кадри от видеоклип се вижда как полицаи отвеждат мъж назад от портите на двореца.

Аделедан каза, че раницата на мъжа е била взривена с контролирана експлозия, след като заподозреният казал на полицаите да боравят с нея внимателно. Полицията каза, че инцидентът не се разглежда като свързан с тероризъм. Нямало е стрелба и никой не е пострадал. Чарлз и кралицата консорт Камила не са се намирали в Бъкингамския дворец по това време.

Още по темата:

Коронацията на Чарлз Трети, пропита от символика и издържана в духа на новото време

Районът около Бъкингамския дворец в последно време кипи от оживление. Туристи и международни медии започват да прииждат там заради коронацията – първата, която ще се състои в страната от коронацията на кралица Елизабет Втора през 1953 година.

Очаква се в деня на коронацията в Лондон да патрулират повече от 9000 полицаи, редом с 2500 специализирани членове на правоприлагащите органи, включително експерти по експлозивите и наблюдението.

Градската полицейска служба също така съобщи, че ще използва технология за лицево разпознаване в Централен Лондон, за да открива издирвани престъпници сред тълпата – ход, който групата за защита на неприкосновеността на личния живот "Биг брадър уоч" (в превод: "Големият брат ви гледа") нарече "оруелски" (по романа на Джордж Оруел "1984" - бел. ред.).

Британската полиция вече е провеждала ограничени изпитания на технологията за лицево разпознаване, които предизвикаха дебати относно неговата инвазивност и точност.

"Не бива стотиците хиляди невинни хора, посещаващи това историческо събитие, да бъдат третирани като строени в полицейска стая заподозрени и да бъдат подлагани на биометрични полицейски проверки на самоличността", заяви Маделейн Стоун, служител по правните въпроси и политиката в "Биг брадър уоч".

Тугендат каза, че присъствието на толкова много чуждестранни високопоставени гости – и потенциално многобройни протестиращи – превръща церемонията по коронацията в една "много сложна полицейска операция, много сложна разузнавателна операция".

Стотици протестиращи срещу монархията възнамеряват да скандират "Това не е моят крал" по време на процесията и полицията каза, че природозащитници също биха могли да се опитат да попречат на протичането на събитията през деня.

Власите изпратиха смесени сигнали към несъгласните с коронацията. Говорителят на премиера Риши Сунак каза, че "правото на протест е фундаментално", но полицията каза, че нейната "толерантност към всякакви нарушения, независимо дали чрез протест или по друг начин, ще бъде ниска".

Активисти обвиниха властите, че се опитват да сплашат протестиращите с писмо от правителството, в което им се припомня за новите полицейски правомощия за ограничаване на смущаващи реда демонстрации.

Нови мерки в Закона за обществения ред, приети в отговор на гражданско неподчинение от страна на природозащитни групи, позволяват на полицията да претърсва протестиращи за различни предмети, включително катинари и лепило, и да налага наказания до 12 месеца затвор на протестиращи, които блокират пътища или пречат на работата на "национална инфраструктура".

Греъм Смит от антимонархистката група "Република" описа писмото като "сплашващо". Той каза, че групата ще протестира в деня на коронацията, както е планирала.

По БТА

mediapool.bg