Кламер БГ - Новини: Politico: "Каскета срещу Тиквата" или "Netflix, умри от яд"

Politico: "Каскета срещу Тиквата" или "Netflix, умри от яд"

България

|
Четв, 18 Май 2023г. 13:15ч.
Politico: "Каскета срещу Тиквата" или "Netflix, умри от яд"

Бойко Борисов и Иван Гешев

"Каскета срещу Тиквата: Българската мафиотска държава се докара до ръба". Под това заглавие базираното в Брюксел издание "Politico" описва политическата криза в България.

"Netflix, умри от яд", пише авторът на "Politico" Крисчън Оливър, който следи случващото се в България.

"Последната политическа криза в България се върти около една крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпасите и смъртни заплахи в стил "Кръстникът". Главните герои са главният прокурор гангстер Иван Гешев, наричан с прякора "Каскета", и (също толкова голям гангстер) бившият премиер Бойко Борисов, наричан с прякора "Тиквата")".

"Объркани ли сте? Не се притеснявайте, всички са. Но несъмнено това е ключов момент за върховенството на закона в България и усилията да се превърне балканската страна от 7 милиона души в пълноправна демокрация", пише Politico.

Изданието описва ситуацията в България, като припомня протестите през 2020 година, които искаха оставката на Гешев.

"Откакто оцеля след уличните протести, изглеждаше че е почти невъзможно да бъде отстранен. Отчасти защото се радваше на близки отношения с Борисов, кукловода в българската политика, на когото той помогна да излезе от ареста миналата година", пише Оливър и отбелязва, че у нас "политически защитената мафия е вездесъща и нейните интереси включват наркотици, оръжие, контрабанда на хора и източване на еврофондове".

Изданието пише, че сега нещо се е пречупило и е започнала гражданска война в "тъмното сърце на българската държава".

Припомня се заявката на Мария Габриел да бъде отстранен Гешев и се отбелязва, че тя едва ли ще стане премиер.

Гешев обаче влязъл в контраатака срещу политическата класа и намекнал, че е готов да проговори за корупцията на най-високо ниво.

Описва се ситуацията около взрива до кортежа на Гешев и обвиненията, като авторът задава въпроса "Чакай малко, Гешев не беше ли някога защитник на Борисов?" и отговаря:

"Партията на Борисов ГЕРБ беше ключова за назначаването на Гешев през 2019 г. Когато Борисов беше арестуван миналата година във връзка с разследване дали е изнудвал за милиони левове казино барона на име Васил "Черепа" Божков, Гешев се хвърли да го спасява, като прокурорите заклеймиха случая като нелеп и политически мотивиран. Наистина, този случай беше възприет като класически пример за това, че прокурорите играят ключова роля за опазване на "големите риби".

Изданието описва всички абсурдни нюанси на актуалния скандал.

"Да, правилно прочетохте: Министерството на правосъдието защитава зам.-прокурора от шефа му."

Авторът прави и прогноза как може да се развие случващото се у нас.

"В един идеален свят извънредните сътресения би трябвало да предизвикат цялостно преустройство на българската съдебна система, а може би и конституционни промени. Но истинската развръзка все още не е настъпила".

"Възможно е политическият натиск най-после да спечели мнозинството, необходимо във Висшият съдебен съвет за отстраняване на Гешев, но съвсем не е ясно кой ще ръководи политическото шоу, а Гешев твърди, че разполага с компромати за членовете на ВСС".

Той прогнозира, че Борисов едва ли ще успее да формира правителство, а държавата би могла да тръгне към шести поредни избори в последните две години.

Самият Гешев, който е известен с ината си, едва ли просто ще напусне.

mediapool.bg