Кламер БГ - Новини: Иван Гешев: От три години не съм ходил на ресторант

Иван Гешев: От три години не съм ходил на ресторант

България

|
Четв, 18 Май 2023г. 13:46ч.
Иван Гешев: От три години не съм ходил на ресторант

Иван Гешев: От три години не съм ходил на ресторант

Главният прокурор Иван Гешев отрече да е ползвал за лични нужди базата на прокуратурата в планинския курорт Боровец, за което бе обвинен от заместника си Борислав Сарафов.

"Предвид случващото се с мен, през последните три години съм ползвал предимно бази на прокуратурата, защото не мога да си позволя да ползвам други публични обекти. Включително през последните три години не съм ходил на ресторант, за разлика от повечето български граждани", каза главният прокурор.

Той обясни, че има вътрешни правила в прокуратурата от 2020 година за ползване на базите на държавното обвинение. Твърдението на Гешев, че през последните три години ползва главно бази на прокуратурата, не е вярно.

В началото на 2021 година стана ясно, че Гешев се е настанил да живее в правителствената резиденция "Бояна" по свое настояване, а вилата му е била освежена от държавата с ремонт за 330 000 лв преди да се нанесе.

“Тази база (в Боровец) не я ползвам само аз, а и много други лица. По същия начин, както прокурорите си плащат, за да ползват останалите базина прокуратурата, така и аз съм си плащал“, каза Гешев.

В понеделник Сарафов каза, че Гешев живее в Регентската къща на Боровец, което е предоставена за стопанисване от главния прокурор през 2017 година. Това обяснява защо Гешев се е движил често по пътя от Самоков към София, където избухна взрива в близост до бронирания му автомобил.

В сряда бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който сега е депутат от ПП-ДБ, изнесе подобна информация от трибуната на Народното събрание. Депутатът каза, че в базата живее някакво много голямо куче, за което е построена специална къща и попита дали главният прокурор плаща от джоба си за изхранването му.

По време на разговора за базата в Боровец бе замесен и Боян Новански, който е член на комисията във ВСС, която отговаря за собствеността. През този мандат на ВСС Новански традиционно защитава главния прокурор, което бе особено видно при предишни две процедури за уволнението на Гешев.

"В тази база и аз съм ходил два – три пъти. Не съм преспивал. Поводите бяха приятни- рожденни дни. Много членове на ВСС сме били там и сме празнували рожденни дни и не виждам нищо лошо в това", каза Новански за базата в Боровец. Той обясни, че не е оставал с впечатление, че базата не може да се ползва от други хора.

“Аз предлагам да спрем този разговор, защото става срамно и ще става още по-срамно. Аз повече няма да участвам (в него)“, каза Гешев.

Заседанието на ВСС бе изпълнено с цветисти реплики от главния прокурор. Той заяви:

"Аз съм прокурор, магистрат, мъж и българин и имам достойнство".

По думите му прокуратурата била единна и нямала проблем. Проблемът бил в съдебната власт и държавата.

"Има един човек и членове на ВСС, които имат виждания, които според мен не съвпадат с конституцията и законите на страната", заяви той.

mediapool.bg