Кламер БГ - Новини: Maкедонският премиер идва в България. Скопие отвори темата за смени в историческата комисия

Maкедонският премиер идва в България. Скопие отвори темата за смени в историческата комисия

България

|
Пон, 24 Ян 2022г. 13:24ч.
Maкедонският премиер идва в България. Скопие отвори темата за смени в историческата комисия

Кирил Петков и Димитър Ковачевски в Скопие, сн. МС

Македонският премиер Димитър Ковачевски пристига в понеделник в България, след като миналата седмица българският му колега Кирил Петков бе в Скопие. За вторник в София е планирано общо правителствено заседание, което има за цел да нормализира отношенията между двете държави.

Двете правителства ще формират още четири работни групи, които ще бъдат фокусирани към икономиката и културата.

Двете страни вече определиха ресорни вицепремиери и министри за техни съпредседатели.

Ще продължи да работи и съвместна историческа комисия, която от месеци боксува на едно място.

Скопие отвори темата за смени в историческата комисия

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи коментира пред бТВ, че динамиката на историческата комисия е правопропорционална на политическата динамика.

"В момента, когато климатът се влоши, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да направим един анализ на опита, който е натрупан дотук, без да давам конкретен пример", коментира Османи пред бТВ.

"Ние досега сменихме двама представители в комисията. България няма промяна в състава, може би трябва да се възползва от нашия опит, но не предпоставям такава стъпка. Само отварям тази тема, тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна", посочи той.

Османи коментира, че "в отношенията между две държави се очакват резултати и от двете страни".

"Аз имам една теза, че нашите отношения не може да основават само на политическото доверие и политически договор. Ние трябва да се опрем на мрежа от сътрудничество с контакти и връзки. Хора, бизнеси, университети, които ще остават здраво свързани дори и политическото сътрудничество да се наруши, тази мрежа ще остане здрава", посочи той.

mediapool.bg