Кламер БГ - Новини: Депутат пита МВР къде са 200 хил. биткойна

Депутат пита МВР къде са 200 хил. биткойна

България

|
Пон, 24 Ян 2022г. 14:21ч.
Депутат пита МВР къде са 200 хил. биткойна

Снимка: БГНЕС

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев е задал официален въпрос до вътрешния министър Бойко Рашков по повод информация за иззети преди пет години над 200 хил. биткойна при операция на прокуратурата и МВР. Той иска да получи данни за образуваните по случая дела, както и за съхранението на криптовалутата.

За изземването на биткойните през 2017 г. българските власти не са потвърждавали официално. Тъкмо обратното – тогавашният зам.-главен прокурор и днешен шеф на държавното обвинение Иван Гешев твърдеше, че подобно изземване няма. Информацията се бе появила в специализирани сайтове и се твърдеше, че криптовалутата е на стойност над 3 млрд. щатски долара.

Делото бе образувано от специализираната прокуратура, ръководена известно време от Гешев. И той, и тогавашният шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов отричаха изземване.

"Няма иззети биткойни, към момента делото е на производство в специализираната прокуратура, разследва се от следовател, назначени са експертизи – компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на ексапертизите – чака се само това заключение, след изготвяне на тези експертизи, имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт в Специализиран наказателен съд", обещаваше преди пет години Гешев.

Във фейсбук Мирчев обясни, че е задал въпроса, тъй като по темата има объркване. Освен към Рашков питането е насочено и към министъра на електронното управление Божидар Божанов.

Мирчев иска да знае дали все пак се е стигнало до внасяне на обвинителен акт по това разследване. Другият му въпрос е къде е криптовалутата и дали до нея има достъп.

"Колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, чрез какви методи/средства са иззети, къде се съхраняват биткойните и другите криптовалути, как се съхраняват от органите биткойните и другите криптовалути – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител, разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?", пише той.

mediapool.bg