Кламер БГ - Новини: Призив на четири страни към ЕС да не признава газовите проекти за зелени

Призив на четири страни към ЕС да не признава газовите проекти за зелени

Greenpool

|
Вт, 01 Фев 2022г. 18:34ч.
Призив на четири страни към ЕС да не признава газовите проекти за зелени

Призив на четири страни към ЕС да не признава газовите проекти за зелени

Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция призоваха Евросъюза да не оценява газовите енергийно проекти като възможност за зелени инвестиции, предаде Ройтерс във вторник, цитирайки писмо на четирите държави.

"Отсъствието на научни доказателство, позволяващи да се включи изкопаемият газ в таксономията, трябва да послужи за повод да се преразгледа предложението на Еврокомисията", аргументират се те.

Страните предлагат инвестициите в газови проекти да не се считат за зелени, ако при експлоатацията им се отделят над 100 г въглероден двуокис на киловатчас, което съответства на препоръките на експертите на ЕС за изхвърляне на парникови емисии, макар в проекат на ЕК нивото да е 270 г на кВтч.

Четирите държави посочват, че очакват окончателния проект на ЕК, който Брюксел обеща за публикува в скоро време, без да уточни конкретна дата.

Други страни на ЕК като Полша, Чехия и дори България обаче оценяват газовата и ядрената енергия като ключови фактори, които ще им позволят да се откажат от замърсяващи горива като въглищата.

Вече се опявиха информации, че Еврокомисията смята да включи атомния и газовия отрасъл в т. нар. зелена таксономия, която е част от европейската сделка, насочена към устойчивото финансиране на нисковъглеродната икономика в Европа.

mediapool.bg