Кламер БГ - Новини: България оттегли кандидатурата си за домакин на COP29, подкрепи Баку

България оттегли кандидатурата си за домакин на COP29, подкрепи Баку

Greenpool

|
Пет, 08 Дек 2023г. 18:35ч.
България оттегли кандидатурата си за домакин на COP29, подкрепи Баку

На срещата за климата в Дубай България се отказа от претенциите си да приеме следващата в София, сн. GettyImages

България е оттеглила кандидатурата си за домакинство на срещата на ООН по проблемите с изменението на климата СОР29 догодина, след като е блокирана от Русия и това застрашава провеждането на конференцията в страна от Източноевропейската група. София подкрепи азерската столица Баку да приеме срещата на върха през 2024 г, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В позицията си България приветства постигнатото на най-високо политическо равнище споразумение между правителствата на Армения и Азербайджан за провеждане на COP29 в Баку.

"Това е конструктивният подход, към който всички държави в Източноевропейската група се стремим, и решение, което запазва председателството на COP в рамките на групата. Сега фокусът се премества върху приоритетите, предизвикателствата и най-добрите интереси на 23-те страни от нашия регион", посочват от ведомството.

Още през лятото беше ясно, че Русия и Беларус са против българското домакинство https://www.mediapool.bg/rusiya-blokira-bulgaria-za-domakin-na-sreshtata-za-klimata-na-oon-dogodina-news350936.html, което срещаше подкрепата на Евросъюза. Сега Москва официално се обяви против следващата среща за климата на ООН да е в която и да било източноевропейска страна членка на ЕС.

Българското предложение включваше идеята отделните прояви от конференцията са се проведат в различни държави, за да се облекчи финансовия и административен натиск от провеждането на конференцията.

Армения и Азербайджан за продължителен период блокираха взаимно кандидатурите си, но преди ден Баку заяви, че вече има подкрепата на Ереван в знак на добра воля за насърчаване на доверието между двете съседки от Южнокавказкия регион.

mediapool.bg