Кламер БГ - Новини: Рекордно количество вятърен ток произведе паркът "Свети Никола" край Каварна

Рекордно количество вятърен ток произведе паркът "Свети Никола" край Каварна

Greenpool

|
Пон, 11 Дек 2023г. 14:44ч.
Рекордно количество вятърен ток произведе паркът "Свети Никола" край Каварна

2023 г- е напът да се превърне в годината с рекордно производство на вятърния парк

Най-големият вятърен парк в България – "Свети Никола", край Каварна, е произвел рекордно количество възобновяема електроенергия през ноември и е осигурил за българските потребители 42 006 MВтч зелен ток, съобщиха от собственика му "Ей И Ес България" (AES).

Това е най-високото производство на вятърния парк за месец ноември от влизането му в експлоатация през 2010 г. Генерираната от ВяЕЦ "Св. Никола" електроенергия през миналия месец е с над 40% повече в сравнение със същия месец на 2022 г.

Благодарение на пиковите месечни производства през тази година мощността приключва 11-те месеца на годината с рекордно количество електроенергия от 330 195 MВтч. Ако тенденцията се запази и през декември, се очаква 2023 г. да бъде рекордна по производство година от пускането на парка в експлоатация до днес, посочват от AES.

Вятърният парк "Свети Никола" е важна стъпка към целта на България за по-зелено енергийно бъдеще и значително увеличава капацитета на страната в производството от ВЕИ. Паркът е с обща мощност 156 МВ и разполага синтегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците. Тя е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици и е ключова за решението на Постоянния комитет на Бернската конвенция в края на 2022 г. да затвори случая "Калиакра". С това решение от Страсбург признаха, че ветропарковете в региона са безопасни за биоразнообразието, припомнят от компанията.

mediapool.bg