Кламер БГ - Новини: Брюксел прие таван на отделяния метан при добива на изкопаеми горива

Брюксел прие таван на отделяния метан при добива на изкопаеми горива

Greenpool

|
Ср, 15 Ноем 2023г. 18:46ч.
Брюксел прие таван на отделяния метан при добива на изкопаеми горива

Контрол ке има и над запечатаните сондажи и мини

Европейският съюз и Европейският парламент постигнаха споразумение за приемане на регламент за проследяване и намаляване на емисиите от метан. Според регулацията от 2030 г. ще бъдат въведени ограничения върху вредните емисии от метан в атмосферата, които се отделят при добива, транспорта или съхранението на петрол и природен газ, внасян в ЕС

"Това споразумение е голямо постижение в рамките на пакета "Готови за цел 55", която е част от мерките за зеления преход и намаляване на парниковите газове в ЕС с 55 процента до 2030 г. Метанът е мощен парников газ, на второ място след въглеродния диоксид по общия си принос към изменението на климата и отговорен за една трета от настоящото затопляне на климата", коментира Тереза Рибера Родригес, изпълняваща длъжността трети заместник-председател на испанското правителство и министър на екологичния преход и демографското предизвикателство.

Регламентът въвежда нови изисквания за секторите на петрола, газа и въглищата за измерване, докладване и проверка на емисиите на метан, както и въвеждане на смекчаващи мерки за избягване на такива емисии, включително откриване и отстраняване на изтичане на метан и ограничаване на изпускането и изгарянето. Той също така предлага инструменти за глобален мониторинг, за да се гарантира прозрачност на емисиите на метан от вноса на нефт, газ и въглища в ЕС.

Операторите на нефтени и газови сондажи и на мини ще трябва да докладват своите емисии метан на определено време. Предвижда се контрол върху неработещи или изоставени мини, както и запечатани сондажи, за да следи за течове и изхвърляни вредни газове.

Съветът и Парламентът се споразумяха за три етапа на изпълнение на регламента. В първата ще се съберат данни и ще се разработи инструмент за глобален мониторинг на емитери на метан и механизъм за бързо реагиране на супер емитери. Във втората и третата фаза еквивалентни мерки за наблюдение, докладване и проверка трябва да бъдат приложени от износителите за ЕС до 1 януари 2027 г., а максималните стойности на интензитета на метан ще влязат в сила до 2030 г.

mediapool.bg