Кламер БГ - Новини: Нови еврорестрикции за ползването на пластмасови опаковки

Нови еврорестрикции за ползването на пластмасови опаковки

Greenpool

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 18:35ч.
Нови еврорестрикции за ползването на пластмасови опаковки

Целта на преработенит еправила и намаляване на пластмасовите опаковки и отпадъците от тях, сн. ЕП

Европейският парламент прие в сряда нови правила за намаляване, повторно използване и рециклиране на опаковките, с които се въвеждат нови рестрикции за употребата на най-тънките найлонови торбички, за миниатюрните еднократни опаковки, използвани в хотели, както и задължения за заведения да дават възможност на клиентите си да получават храна за вкъщи в собствен контейнер, вместо да му ги дава в пластмасови или картонени кутии.

Целта на регламента е да се намали използването на опаковки и превръщането им в отпадъци. Докладът, даващ мандат на Европарламента за преговори с правителствата на Евросъюзза, бе одобрен с 426 гласа "за", 125 "против" и 74 "въздържал се".

Общите цели, предложени в регламента, предвиждат намаляване на опаковките с 5% до 2030 г., 10% до 2035 г. и 15% до 2040 г., но евродепутатите искат да определят и конкретни цели за намаляване на пластмасовите опаковки - 10% до 2030 г., 15% до 2035 г. и 2040 г.

Евродепутатите искат да забранят продажбата на много тънки пластмасови торбички за пазаруване (под 15 микрона), освен ако това не се изисква по хигиенни причини или не се използват като основна опаковка за насипни храни, за да се предотврати разхищението на храна. Те също така предлагат строго да се ограничи използването на някои формати на опаковки за еднократна употреба, миниатюрни опаковки за тоалетни продукти на хотела и опаковките за куфари на летищата.

За да се предотвратят неблагоприятните последици за здравето, евродепутатите настояват за забрана на употребата на неразградими химикали (на пер- и полифлуороалкилирани съединения (PFAS) и бисфенол А в опаковките, предназначени за контакт с храни.

Насърчава се повторното използване и пълнене на опаковките. Крайните дистрибутори на напитки и храна за вкъщи в сектора на ресторантьорството, като хотели, ресторанти и кафенета, ще трябва да предоставят на потребителите възможността да носят собствен контейнер, съобщават още от Европарламента.

Новите правила изискват всички опаковки да бъдат рециклируеми, като отговарят на строги критерии, които да бъдат определени чрез вторичното законодателство. Предвиждат се някои временни освобождавания от правилата, например за дървени и восъчни опаковки на храни.

Евродепутатите искат страните от ЕС да гарантират, че 90% от материалите, съдържащи се в опаковките (пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон), се събират отделно до 2029 г.

"Парламентът изпраща силно послание в полза на цялостна реформа на пазара на опаковки и отпадъци от опаковки в ЕС. Това законодателство е от съществено значение за европейската конкурентоспособност и иновации и привежда амбициите в областта на околната среда в съответствие с промишлената реалност. Заедно с ефективните политики за повторна употреба и рециклиране, ние гарантираме, че опаковките са безопасни за потребителите, като добавяме забрана на вредните химикали в опаковките на храните, по-специално PFAS", коментира докладчикът по темата Фредерик Рийс (Renew, Белгия).

"През 2018 г. опаковките са генерирали оборот от 355 милиарда евро в ЕС. Той е все по-голям източник на отпадъци, като общият брой на отпадъците в ЕС се е увеличил от 66 милиона тона през 2009 г. на 84 милиона тона през 2021 г. Всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки през 2021 г. — цифра, която се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г. без допълнителни мерки", коментират от Европарламента.

mediapool.bg