Кламер БГ - Новини: Pfizer се съгласи да намали и расрочи доставките на Covid-ваксини в ЕС, но да бъдат платени напълно

Pfizer се съгласи да намали и расрочи доставките на Covid-ваксини в ЕС, но да бъдат платени напълно

Европа

|
Ср, 15 Март 2023г. 13:27ч.
Pfizer се съгласи да намали и расрочи доставките на Covid-ваксини в ЕС, но да бъдат платени напълно

Снимка ЕПА/БГНЕС

Pfizer Inc се съгласи да удължи своя договор с ЕС за ваксини срещу Covid-19 от 2023 до 2026, съобщи във вторник Financial Times, позовавайки се на запознати с въпроса източници.

Фармацевтичната компания е предложила да намали броя на доставяните дози с 40% и да забави доставката им, но да й се платят поръчаните дози, които никога няма да бъдат произведени, съобщава FT. По-рано Ройтерс съобщи, че Брюксел обмисля да плаща повече за всяка ваксина в замяна на намаляване на доставките.

"Работейки заедно, ние постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на нашия договор във времето далеч след 2023 г. и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози“, каза в изявление комисарят по здравеопазването на Европейския съюз Стела Кириакиду.

"Ако искаме да променим доставките на ваксини, имаме нужда от сделка“, добави тя.

Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните-членки преди ден. Те са срещнали съпротива от четири страни членки, включително България и Полша.

Българският служебен здравен министър Асен Меджидиев коментира, че страната ни заедно с Полша, Унгария и Литва са против предложената сделка за излишъка от ваксини.

"В настоящата вече ескалирала ситуация има само две разумни решения: прекратяване на договора с Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH или драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите", каза преди ден Меджидиев по време на неформален работен обяд на здравните министри на държавите членки на ЕС.

Данните от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показват, че ваксинациите в Европа са почти в застой, тъй като заплахата от коронавируса намаля. Само 1.7 процента от възрастното население на ЕС/ЕИП е получило трета бустерна доза, като този брой слабо се променя от началото на годината, отбелязва Politico.

Но обвързващите договори, подписани по време на пандемията - които всички страни-членки на ЕС подписаха – предвиждат редовното закупуване на допълнителни дози. Най-големият източник на ваксини е огромната трета сделка на Европейската комисия с BioNTech/Pfizer. Говорител на Pfizer каза, че 450 милиона дози са планирани за доставка тази година на стойност около 8.8 милиарда евро при цена от 19.50 евро на доза, отбелязва FT.

Politico отбелязва, че не е ясно дали Полша, България, Литва и Унгария имат достатъчно подкрепа, за да блокират подобна сделка. Австрийският здравен министър Йоханес Раух зае подобна позиция в писмено изявление, публикувано в понеделник вечерта. Той каза, че докато съвместните обществени поръчки на ЕС са били успешни в миналото, фармацевтичните компании са реализирали значителни печалби и е време Европейската комисия да заеме силна позиция в преговорите за пренаписване на договорите.

Не е ясно колко ваксини е трябвало да бъдат унищожени досега в целия ЕС. Обществената медия BR24 съобщава за 36.6 милиона дози само в Германия към януари тази година. Министърът на здравеопазването на Австрия каза, че 17.5 милиона дози са неизползвани в страната и "налични за ваксинация“.

В България през миналата година бяха унищожени над 2.1 млн. дози за над 50 млн. лева.

mediapool.bg