Кламер БГ - Новини: 310 души бяха задържани във Франция в протестите срещу пенсионната реформа

310 души бяха задържани във Франция в протестите срещу пенсионната реформа

Европа

|
Пет, 17 Март 2023г. 12:51ч.
310 души бяха задържани във Франция в протестите срещу пенсионната реформа

Сн. ЕПА/БГНЕС

Общо 310 души са били арестувани в цяла Франция по време на протестни прояви срещу прокарването без гласуване на спорната пенсионна реформа в долната камара на френския парламент вчера, предаде Франс прес, като се позова на френския министър на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Той поясни, че само в Париж задържаните са били 258. Дарманен каза, че опозицията е легитимна, но всяването на хаос и вандалските прояви по площадите на френските градове не може да се приемат. Министърът разкритикува и това, че на някои места демонстрантите са взели на прицел полицейски префектури, а в Дижон пък е имало демонстративно изгаряне на чучела с лика на Еманюел Макрон и на други водещи фигури от френското правителство.

Вчера само на площад "Конкорд" протестиращите бяха около 10 000, като някои от тях се опитаха да подпалят скелето на намиращия се там Обелиск, който е в процес на реставриране. Наложи се намесата на силите на реда с водни оръдия и със сълзотворен газ. На място дойдоха и пожарникари. Бяха подпалени и контейнери за смет из околните улици.

В други 24 града демонстрираха вчера общо 52 000 души, според данни на полицията.

mediapool.bg