Кламер БГ - Новини: EС: Решението на България да отпрати руските дипломати е съобразено с международното право

EС: Решението на България да отпрати руските дипломати е съобразено с международното право

България

|
Пет, 01 Юли 2022г. 14:23ч.
EС: Решението на България да отпрати руските дипломати е съобразено с международното право

EС: Решението на България да отпрати руските дипломати е съобразено с международното право

Решението на България да отпрати руските дипломати е съобрадено с международното право. Това посочи в свое изявление Набила Масрали, говорител на Европейската служба за външно действие относно руската заплаха да прекрати дипломатически отношения с България.

"Европейският съюз изразява съжаление за неоправданата заплаха от Руската федерация да прекрати дипломатически отношения с България в отговор на нейното решение, което е изцяло съобразено с международното право, да отпрати 70 служители на Руското посолство, които са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатически отношения", се посочва в позицията.

ЕВропейслият съюз изразява пълна подкрепа и солидарност с България в тези обстоятелства и ще продължи да следи внимателно въпроса.

Такава неприпорционална стъпка от страна на Русия ще допринесе за нейната по-голяма международна изолация.

НАТО: Решението на България трябва да бъде уважавано

Решението на България да изгони 70 служители на руското посолство е самостоятелно и трябва да бъде уважавано. Това се посочва в изявление на говорителя на НАТО Оана Лунджеску.

Съюзниците от НАТО силно осъждат трайното руско поведение към принуда, опитите за намеса в нашите демократични процеси и институции, посегателствата над сигурността на нашите граждани, добавя тя.

Съпричастни сме с нашия съюзник България, заявява говорителят на НАТО.

Великобритания също изрази подкрепа за България

Британският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли изрази подкрепа от името на Великобритания за решението на България да изгони 70 служители на руските дипломатически представителства.

"Великобритания приветства решителните действия на България за изгонване на 70 руски дипломати и разузнавачи. Ние заставаме в подкрепа на България и нейните по-нататъшни стъпки за защита на своите суверенитет и сигурност от руски враждебни действия", написа той в "Туитър".

mediapool.bg