Кламер БГ - Новини: Асен Василев е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" (видео)

Асен Василев е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" (видео)

България

|
Пет, 01 Юли 2022г. 15:59ч.
Асен Василев е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" (видео)

Асен Василев е кандидатът за премиер на

Асен Василев ще бъде кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната", обяви сегашният министър-председател в оставка Кирил Петков. Той предложи на коалиционните партньори управленска програма за следващите шест месеца, която е фокусирана върху спешната нужда от промяната на редица закони, подмяната на състава на регулаторите и борбата с корупцията. Условието "Продължаваме промяната" да излъчи друг премиер, различен от Кирил Петков бе поставено от лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с отпращането на 70-те руски дипломати от страната. Около час след обявяването на Асен Василев за кандидат премиер Нинова обяви, че БСП се връща в преговорите за ново правителство.

"Асен Василев е човек, на когото има безпрекословно доверие и с когото започнахме и ще завършим борбата", каза премиерът.

БСП се връща в преговорите за съставяне на ново правителство, след като "Продължаваме промяната" изпълни условието премиерът в оставка Кирил Петков да се оттегли, обяви в кулоарите на парламента Нинова.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че водещи въпроси за обединението са как ще изглежда мнозинството, каква ще бъде коалиционната конструкция и как ще бъдат взимани решения в нея. Той посочи, че "Демократична България" ще се стреми да не "тласне страната в едни деструктивни и разделящи избори", но това не означавало, че ще подкрепени всичко на всяка цена.

"Ще търсим здрав разум, насочен към това да има управление, което да носи резултати за страната", коментира Иванов.Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също мигновено коментира кандидатурата на Асен Василев.

"Асен Василев е много лошо предложение за премиер", каза той. Йорданов смята, че рокада и имитация на дейност. От думите му обаче стана ясно, че ИТН ще отидат на разговорите с "Продължаваме Промяната". По думите му по приемлими предложения за премиер са на сегашния министър по иновациите Даниел Лорер и на бившия председател на парламента Никола Минчев.

От ГЕРБ също заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на ПП. "За нас Кирил Петков, Асен Василев или който и да е излъчен от бившата четворна коалиция, настояща тройна или от "Продължаваме промяната" са персона нон грата", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя отново заяви, че по-добрият вариант са предсрочни избори.

Томислав Дончев допълни, че има опити за вменяване на отговорност на опозицията "поради драстичната безпомощност на управлението". "Междувпрочем, с тази ротация можем да имаме 8 премиера до края на мандата. Ситуацията изисква един друг дебат, който може да се проведе по-късно. Това Народно събрание не е в състояние да формира стабилно работещо правителство", заяви депутатът от ГЕРБ.

Петков: Няма да допуснем България да вземе грешната посока

"Няма да допуснем България да вземе грешната посока. Шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматуми до 12 часа", каза Кирил Петков, който се оттегля като номинация за премиер на "Продължаваме промяната".

"Не ни е страх", каза Петков и обясни, че страната се намира на "исторически вододел".

Той напомни, че ПП и БСП имат различия по международните въпрос,с част от депутати на ИТН, имат и лични различия.

"Но нищо не може да е по-важно от просперитета на България", каза Кирил Петков.

Той обяви, че той и неговите съмишленици са готови да работят с всички, освен с тази, които предпочитат да пълнят чекмеджета с пачки и кюлчета.

"Готови сме да работим с всички, освен с тези, които са толкова корумпирани, че са в списъка "Магнитски". Готови сме да работим с всички, освен с тези, които пращат есемеси от тъмни стаи. Готови сме да работим с всички, освен с тези, чиито прякори са с имена на чужди валути", изброи Петков.

По-късно в своя позиция ЕК изрично посочи, че решението на България да отпрати руските дипломати е в съзвучие с международното право.

"С всички други трябва да се обединим с ясни задачи за следващите 6 месеца", каза още Кирил Петков.

Той обяви приоритетите на "Продължаваме промяната". Промяна в антикорупционния закон и избор на Бойко Рашков за председател. Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от разследващ независим съдия. Подмяна на състава на всички регулаторни органи с изтекъл мандат, промяна на Закона за обществените поръчки, така че обществените средстава да се харчат прозрачно за нуждите на българското общество.

"Трябва да приемем 22 законопроекта, така че да можем да усвоим 13 милиарда лева от Плана за въстановяване. Трябва да довършим стратегическия план за българското земеделие, за да може нашите земеделци да получат 16 милиарда лева. Да довършим енергийната диверсификация. Всички тези неща трябва да се случат в следващите 6 месеца. Призовавам всички съмишленици, коалиционни партньори, независими депутати, да се обедими в обща коалиция под тази програма. Нищо не е по-важно от интересите на българския народ", каза Петков.

По-късно Корнелия Нинова каза, че партията ѝ подкрепя напълно изброените от Петков приоритети, но ще добави към тях и своите, за които получи мандат от широкото ръководство на левицата - социална политика, достъпно здравеопазване, развитие в образованието, стабилизацията на икономика.

Анонсът

Три часа преди това стана ясно, че Петков няма да е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" (ПП).

Смяната на Кирил Петков като кандидат-премиер е условието на БСП да възобнови преговорите за правителство с ПП. Левицата прекрати разговорите с "Продължаваме промяната" заради несъгласие с решението на Петков да изгони 70 руски дипломати от страната.

Решението за смяната на единствената досега оповестена кандидатура за премиер - тази на Кирил Петков, беше обявено от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов пред бТВ. Той обяви, че то е взето късно снощи, но отказа да каже кой е новият кандидат за министър-председател, тъй като това било работа на "Продължаваме промяната".

В 17 часа Асен Василев ще получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство. Радев не проведе консултации с най-голямата политическа сила в парламента, както и с БСП. Двете партии поискаха насрочената им от президента дата 27 юни да бъде отложена за края на седмицата, мотивирайки се с огромната заетост на парламента покрай гласуването на актуализирания бюджет. Радев обаче отказа.

Решението за оттеглянето на Петков увеличава възможностите за съставяне на правителство. Дори и с подкрепата на БСП и ДБ обаче все още не е ясно дали нов кабинет на тази коалиция ще събере достатъчно гласове в парламента. Още повече, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова продължи с нападките срещу Петков и "Продължаваме промяната" в парламента в петък.

От ИТН обявиха, че все още е рано да се говори дали и кой кандидат за премиер от ПП биха подкрепили. "Аз още осмислям това нещо, което е направил Кирил Петков (решението за изгонване на руски дипломати - бел. ред.). Вие задавате ли си другите въпроси, какви ще са последствията", заяви председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов. Той определи решението по отношение на дипломатите като "второто национално предателство на Кирил Петков", което вкарало страната в "международна криза". "Вие давате ли си сметка, че едно негово решение рефлектира върху всички нас. Не знам с какви очи Кирил Петков изобщо участва в момента във взимането на този мандат – дали директно, или индиректно, след това, което е направил", каза още Тошко Йорданов.

Ако ПП не успее да състави правителство, мандатът ще бъде връчен на ГЕРБ, които обаче заявиха, че няма да се опитват да го изпълнят. Радев ще избере коя да е парламентарно представената партия, на която да даде правото на трети опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

Ако и той е неуспешен, следва разпускане на парламента, назначаване на служебно правителство и насрочване на поредните предсрочни парламентарни избори. В четвъртък Радев обяви, че при този вариант вотът за народни представители ще е след 15 септември, за да има по-голяма избирателна активност. Според него не са изчерпани възможностите за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Той призова политическите сили да се отнесат отговорно към връчването на мандатите.В същото време президентът предпочете да избърза с консултациите, без да де повече време за обсъждания и търсене на шансове за второ правителство в този парламент, макар да е наясно с крайно усложнената политическа ситуация.

mediapool.bg