Кламер БГ - Новини: Bellingcat разследва дали има руска връзка при взривове в български военни заводи

Bellingcat разследва дали има руска връзка при взривове в български военни заводи

България

|
Нед, 25 Апр 2021г. 09:44ч.
Bellingcat разследва дали има руска връзка при взривове в български военни заводи

Има доказателства за причините и мотивите за взривовете в Чехия през 2014 г. и те са свързани с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г., каза Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat.

"Това е опит на Русия да сплаши всякакви производители на оръжие от износ към Украйна, така да унищожи потенциален инвентар и боеприпаси, които да могат да бъдат изнасяни за Украйна", посочи той пред БНР.

Второто, до което са стигнали разследващите журналисти, е, че руската група, свързана с взривовете в Чехия, е идвала и в България. Тя е от 8 души, които са били в България през 2015 г.

Шест от тях със сигурност са следили Гебрев и са свързани с отравянето му, а за другите двама от групата няма данни да са свързани с отравянето.

"Остава въпросът какво са правили те в България и дали не са свързани с взривовете в български складове тогава", каза Христо Грозев.

По думите му "наглостта на руските служби е била подценена" от европейските служби.

"В България по казуса "Гебрев" е спряно разследването. Къде са политическите действия", коментира Грозев.

Доказателствата по случая Bellingcat ще публикува в понеделник.

В последния шпионски скандал по оста НАТО – Русия отново има българска следа.

Чехия изгони 18 руски дипломати, след като обяви, че руското разузнаване ГРУ е било замесено в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 година.

В склада е била съхранявана продукция на компанията на Гебрев "Емко".

Според чешката версия складът е бил атакуван заради боеприпаси, които е трябвало да бъдат изнесени за страни, воюващи с Русия. Местни медии съобщиха дори, че те е трябвало да експлодират на българска територия. "Емко" от своя страна отрече, че е трябвало да достави продукцията в Украйна, а информацията, че взривът е трябвало да стане в България определи като "странна".

Правителство и прокуратурата не са коментирали версията, че боеприпасите е можело да бъдат взривени в България, което доведе до парламентарно питане до премиера, отправено от депутати от "Демократична България".

Емилиян Гебрев, синът му и директор във фирмата му бяха отровени през 2015 година с вещество, подобно на "Новичок". Прокуратурата задейства разследването едва след похищението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през март 2018 година.

Едва в началото на 2020 г. прокуратурата задочно обвини трима руски агенти за похищението срещу Гебрев. По-късно обаче стана ясно, че България е спряла разследването на т.нар. "български Новичок", както съобщи самата фирма "Емко", като основният мотив на разследващите е, че е невъзможно да бъдат открити тримата обвиняеми руски граждани – агенти на руското военно разузнаване (ГРУ).

Единият от тях е сред заподозрените и за отравянето на Скрипал в Солсбъри.

Британският разследващ сайт Bellingcat съобщи, че ръководителят на екипа, извършил нападението с "Новичок" срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, е заснетият в подземния паркинг на компанията "Емко" в София в деня на покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

mediapool.bg