Кламер БГ - Новини: Метрото вече стига до кв. "Горна баня"

Метрото вече стига до кв. "Горна баня"

България

|
Нед, 25 Апр 2021г. 09:46ч.
Метрото вече стига до кв. "Горна баня"

В събота заработи новият участък от третата линия на метрото до квартал "Горна баня". Той е с дължина 4 км и има общо четири метростанции – "Овча купел", "Мизия/Нов български университет", "Овча купел 2" и "Горна баня".

С пускането на продължението на линия в експлоатация влиза и новоизградената жп спирка в кв. "Горна баня". Очаква се трафикът на автомобили да намалее с 25 на сто, а времето за пътуване до центъра е 12 минути.

С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро вече става 52 км с 47 станции.

Нови 50 000 души дневно ще могат да използват най-бързия и най-екологичен градски транспорт, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"С проекта на метрото бяха построени и обновени над 5 километра булеварди, построихме три паркинга за 700 автомобила, има връзка с жп мрежата".

Като част от проекта е изградена и нова жп спирка по линията София-Перник.

Третата линия е ново поколение, посочи директорът на столичния метрополитен Стоян Братоев.

"Тя е с нов тип автоматика, с перонни преградни врати, които предпазват пътниците от влаковете и релсовите пътища срещу инциденти. Самото управление на метрото е съвсем друго поколение. То е с т.нар. подземен джипиес, местоположението на влака до сантиметър се фиксира от системата и съответно има автоматика, която регулира скоростта на влака".

Метрото ще продължи да се развива, допълни министърът на транспорта в оставка Росен Желязков, цитиран от БНР.

"В Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени близо 400 милиона, които със собственото съфинансиране на Общината ще бъдат достатъчни за изграждането на новите осем метростанции - до Техпарка и от Хаджи Димитър до Левски Г".

mediapool.bg